Helyi közélet

2012.06.29. 16:17

Műtét helyett egyetlen injekcióval

Borsod-Abaúj-Zemplén - Magyarországon most először mutatták be azt a gyógyszeres terápiát, amelyet az úgynevezett Dupuytren-kontraktúra betegségben szenvedőknél alkalmazhatnak, kiváltva ezzel a sebészeti műtétet.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Magyarországon most először mutatták be azt a gyógyszeres terápiát, amelyet az úgynevezett Dupuytren-kontraktúra betegségben szenvedőknél alkalmazhatnak, kiváltva ezzel a sebészeti műtétet.E betegségben azok az inak, melyek a tenyér bőrét az alatta fekvő kötőszövetes hártyához rögzítik, megvastagodnak és megrövidülnek. A rövidülés az ujjak helyzetére is hatással van, azok karomszerű tartásba görbülnek, nagyban akadályozva a legegyszerűbb mindennapi tevékenységeket is. Az eddigi kutatások igazolták, hogy az érintettek 63 százalékánál már az első injekció beadását követően tapasztalható eredmény, 24 órán belül az ujjak kinyújthatóvá válnak, a két éven belüli kiújulás is kevesebb mint a hagyományos, legkisebb beavatkozást igénylő eljárásnál. Elterjedését akadályozza, hogy a Magyarországon már a patikákban is kapható injekció többe kerül, mint amennyit a sebészeti eljárás után fizet az OEP, ezért azt egyelőre nem fogadta be az egészségbiztosítási pénztár, noha itt jóval alacsonyabb áron forgalmazzák, mint az USA-ban. A most kiválasztott 5 betegen, akik számára a gyártó ingyen ajánlotta fel a gyógyszert dr. Szabó Zsolt PhD, a Magyar Kézsebész Társaság elnöke mutatja be a Magyar Kézsebészeti Társaság elnökségét alkotó 13 neves főorvosnak. A mostanihoz hasonló háromnapos képzésekből a jövőben többet is szeretnének tartani, mert az injekció beadásának mikéntjét is el kell sajátítani ahhoz, hogy az ne oldja fel az inat. (Ez 10 ezer betegből eddig mindössze 5-nél fordult elő.) A hagyományos műtétre a Megyei Kórházban lévő Kézsebészeti Centrumba évente 200 beteget fektettek be, néhány hétre. S egyelőre anyagilag még mindig jobban megéri az intézményeknek műtétre felvenni és befektetni, azaz hotelszolgáltatást is nyújtani a Dupuytren-kontraktúrában szenvedő betegeknek, mint az új injekcióval megoldani a problémát. De ha valaki megvásárolja az injekciót, azt természetesen beadják, s ha másnap visszajön a beteg, akkor kinyújtják az ujjait, mondta el a pénteki sajtótájékoztatón dr. Szabó Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában