Helyi közélet

2012.06.27. 17:47

Mondvacsinált akadálymentesítések országszerte

Miskolc - Akadálytérkép: csak Miskolcon 700 hely van, amely gondot okozhat a kerekesszékeseknek.

Miskolc - Akadálytérkép: csak Miskolcon 700 hely van, amely gondot okozhat a kerekesszékeseknek.Májusban indult az Akadálytérkép nevű honlap, amely a mozgáskorlátozottaknak szeretne segítséget nyújtani. Ez tulajdonképpen egy bővíthető adattár, amely feltünteti, Miskolcon hol tudnak, és hol nem tudnak akadálymentesen közlekedni a kerekesszékesek. A honlap létrehozója Sasvári Gyula, aki 42 éves, és 8 éve kényszerült kerekesszékbe. Műszaki, informatikai, és szociológusi végzettsége van.

„Az idén lesz 15 éves az Esélyegyenlőségi törvény, amely az építésre vonatkozó szabályokat is tartalmazza. Például azt, hogy a fogyatékkal élőknek is joguk van az akadálymentes környezethez. Ez azonban még nem valósult meg, csupán mondvacsinált akadálymentesítések vannak. Ez a jellemző Miskolcon is, például a sétálóutcai boltok kevesebb mint 10 százalékába lehet bejutni kerekesszékkel, holott előírás lenne a megfelelő akadálymentesítés. Vannak persze pozitív példák is, például a Zöld Nyíl megállóinak környéke, ahol az akadálymentesítés jól sikerült” – sorolta.

Sasvári Gyula fel is mérte, hogy Miskolcon melyek a problémásabb területek: gyalogátkelőket, padkákat, útszakaszokat vizsgáltak meg, és térképen jelölték be a pozitív, illetve negatív példákat. Az utóbbira közel 700 példát találtak. Ekkor jött a honlap ötlete, hogy ezeket a helyeket – de a pozitívumokat is – jó lenne összegezni, közzétenni, ezzel segítve sorstársait. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége üzemeltet egy adatbázist, ez azonban nem bővíthető – mondta Sasvári Gyula. Az ő honlapja azonban igen, regisztráció után bárki megoszthatja tapasztalatait, véleményezhet egy-egy akadálymentesítést.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában