Helyi közélet

2012.06.22. 08:46

Miskolci közgyűlés - Nem támogatott iskolaigazgatók

Miskolc - Az Avasi Gimnázium és a Földes diákjai fekete szalaggal érkeznek az évzáróikra. 

Miskolc - Az Avasi Gimnázium és a Földes diákjai fekete szalaggal érkeznek az évzáróikra.  Több iskolaigazgatói posztról is döntött csütörtöki zárt ülésén a miskolci testület, voltak, amelyek vihart kavartak. Nem támogatta a miskolci közgyűlés Arday István, az Avasi Gimnázium jelenlegi igazgatójának vezetői pályázatát. A döntés után telefonon értül el az igazgatót, aki azt mondta lapunknak, ő tulajdonképpen számított arra, hogy a képviselők többsége a másik jelöltet támogatja majd. Úgy fogalmazott: egyértelműen politikai akaratról van szó. A jövőről szólva jelezte, valószínűleg marad a gimnáziumban tanárként, de még bármi lehet. Hangsúlyozta: számára az a legfontosabb, hogy a szülők mellette állnak, és ez erkölcsi támogatást jelent számára.

Felveszik a kapcsolatot

Arday István 15 éve vezeti az Avasi Gimnáziumot, igazgatói pályázatát a szülők 92 százaléka, a tantestület 90 százaléka támogatta. Az iskola szülői közössége egyébként tiltakozásra készül, mert nem tudnak belenyugodni az közgyűlés döntésébe. Felveszik a kapcsolatot a Földes Ferenc Gimnázium szülői közösségével, és az érettségik befejeztével akcióba kezdenek. Az Avasi Gimnázium diákjai a pénteki tanévzáróra fekete gyászszalagot tűznek a ruhájukra, ezzel fejezik ki megdöbbenésüket a döntés ellen, délután hasonló gesztust jelentettek be a Földes diákjai is.

„Nincs szégyellnivalóm az eddig elvégzett munka miatt, a döntés önmagát minősíti, és ez a döntéshozók felelőssége – ezt mondta Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, miután a testület minősített többséggel (a szocialisták már korábban kivonultak a teremből) elutasította az igazgatói posztra benyújtott pályázatát. Az intézményvezetői posztra egyébként csak az ő pályázata érkezett. Mivel így érvénytelen a pályázat, egy évre megbízott igazgatót kell az iskolának kineveznie, olyan belső embert, aki rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel, vagy az igazgatóhelyettesek közül valakit.

Fájlalja a döntést

Veres Pál azt is elmondta lapunknak: fájlalja a döntést, hiszen pályázatát az iskola 96 százalékban, személyét 86 százalékban fogadta el. Ennek ellenére a testület nem tartott méltónak a posztra – fogalmazott. Azt is megkérdeztük Veres Páltól, hogy az elutasító döntés okát mennyire látja abban, hogy annak idején a Földes Ferenc névváltoztatása ellen volt. „Elkeserítő, hogy bizonyos érdekkörök vélt sérelmei nagyobb súllyal nyomnak a latba, mint 15 évnyi sikeres iskolavezetés, fejlesztés, lojalitás a mindenkori városvezetés felé” – válaszolta.

A döntést követően megkérdeztük Molnár Pétert (KDNP), a közgyűlés oktatási bizottságának vezetőjét, aki nem kívánta kommentálni a történteket arra hivatkozván, hogy zárt ülésen, személyi kérdésekben döntöttek.

ÉM-HE, NSZR

Ellenzéki reakció

Az iskolaigazgató-választás a közgyűlés szünetében tartott MSZP-s sajtótájékoztató témája is volt. Fedor Vilmos szocialista képviselő hangsúlyozta, negyedszer szaladt neki a városvezetés a Földes névváltoztatásának, negyedszer bukott el.

„Akkor azt mondta a polgármester: az ügy még nem ért véget. Ezt a kijelentését ma megértettük, most ért véget, amikor Veres Pálnak mennie kellett.” – fogalmazott a képviselő. Az Avasi Gimnázium kapcsán azt mondta a képviselő: annak ellenére

így döntöttek a képviselők, hogy Arday István ellenfelét csupán 40 százalékban támogatta a tantestület, a szülői munkaközösség pedig egyáltalán nem.


Miskolc - "A Földes Ferenc Gimnázium diákjai fekete szalaggal "tiltakoznak" az iskolaigazgatójuk megtartásának érdekében pénteken reggel 8 órától az évzárón" - tájékoztatták szerkesztőségünket levelükben a Földes diákjai.

Őszintén csodálkozom egyébként, hogy magától senki nem állt elő eddig a magyarázattal... Bujdos Attila írása.

Miskolc - Fekete gyászszalagot tűznek a ruhájukra az Avasi Gimnázium diákjai, és úgy mennek a pénteki évzáróra. Így fejezik ki megdöbbenésüket amiatt, hogy a miskolci közgyűlés nem a jelenlegi igazgató, Arday István vezetői pályázatát támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában