Helyi közélet

2012.06.14. 10:55

Még a birkáknak is sovány a fű

Gelej - Demeter Péter: „Senki másnak nem kellettek ezek a földek”.

Gelej - Demeter Péter: „Senki másnak nem kellettek ezek a földek”.Gelejben él és a környéken gazdálkodik Demeter Péter, a BNPI pályázatának másik nyertese. Az Ángyán-jelentés vele kapcsolatban is említ politikai kapcsolatot, ahogy abban áll, Demeter Péter felesége Gelej polgármestere, aki unokatestvére Tállai András államtitkár hitvesének. Az Ángyán-jelentés szerint a férfi – 2012 januárjában, néhány nappal a pályázati határidő lejárta előtt alapított – cége, a Geter-Farm Kft. négy tagban 465 hektár mezőnagymihályi föld bérleti jogát nyerte el.

Otthonában beszélgettünk a gazdálkodóval, aki elmondta: még a tavalyi pályázat kiírása előtt tartott gazdagyűlésen ő maga javasolta, hogy senki se pályázzon, hogy a nagymihályiak nagyobb eséllyel juthassanak földhöz, mert nekik nagyobb szükségük van rá. Mint mondta, ő nem is indult, de mások igen. Ezt a pályázatot azonban a határidő lejárta előtt visszavonta a BNPI, így eredményt sem hirdettek, a földek nem keltek el.

„Ezek után úgy döntöttem, a megismételt pályázaton részt veszek, és megvettem a pályázati csomagokat.”, mondta Demeter Péter, aki elmesélte még: Gelejben évek óta nincs bérbe vehető földterület, márpedig a juhoknak legelniük kell. A község határában lévő bérelt tanyán most ezer juhot tartanak, de addig álmodni sem mertek az állomány bővítéséről, míg nem állt rendelkezésükre megfelelő nagyságú legelő. Mint a gazdálkodó a helyszínen munkatársunknak megmutatta, a juhhodályoktól légvonalban 800-1000 méterre húzódnak azok a földek, melyek haszonbérleti jogát a Geter-Farm Kft. most megnyerte. „Ezekre a földekre egyedül én pályáztam, rajtam kívül senkit sem érdekeltek”, mondta Demeter Péter, hozzátéve: egyetlen mezőnagymihályi sem maradt föld nélkül miatta, éppen ezért ostobaságnak tartja a rokoni kapcsolatai felemlegetését. Aztán a geleji gazda a föld minőségéről beszélt, mint elmondta, a szikes, kiégett gyepen nagyon nehéz az állattartás.

Befektetést is igényel

Felvetettük: a föld állítólag azért nagy üzlet, mert 2014-ig hektáronként 50-60 ezer forint a földalapú támogatás, ami akkor is jár, ha valaki nem használja, csak évente kétszer lekaszáltatja a földjét. Demeter Péter azt válaszolta erre, hogy ennek fejében a területet rendben is kell tartani, aminek viszont horribilis költségei vannak, van, hogy egy napi üzemanyagköltsége meghaladja a félmillió forintot.

ÉM-SZP

 Céget kellett alapítaniuk

Demeter Péter a „sebtiben” történt cégalapítással kapcsolatban elmondta: 140 hektáron gazdálkodott korábban, a pályázat azonban magánszemélyek számára elírt egy háromszáz hektáros limitet, tehát legfeljebb 160 hektárra nyújthatta volna be az igényét – a cégek esetében azonban 1200 hektár a felső korlát, így kénytelen volt céget alapítani. Egyébként nem kezdő vállalkozó, 93 óta ebből él a családja, a cégalapítást pedig a pályázat feltétele sem tiltották. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában