Helyi közélet

2012.06.05. 17:12

Könyvhét 2012 - A könyv legnagyobb ünnepe

Budapest - A politika csak egyszer szólt bele az Ünnepi Könyvhétbe, de arra is szívesen emlékeznek.

Budapest - A politika csak egyszer szólt bele az Ünnepi Könyvhétbe, de arra is szívesen emlékeznek.A 83. Ünnepi Könyvhét kezdődik június 7-én. A június 11-ig tartó programsorozatról beszélgettünk Zentai Péter Lászlóval, a Magyar könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete elnökével.

57 a kivétel

– Magyarország talán egyetlen olyan ünnepe az Ünnepi Könyvhét, amelyet nem kezdett ki a politika – mondja Zentai Péter László. – Egyetlen egy kivétel volt ez alól 1957 tavasza, amikor az ünnepségsorozat a bebörtönzött magyar írók melletti szolidaritásból elmaradt, de még a német megszállás alatt is megtartották a könyv ünnepét. Tavaly összesen 88 helyszínen volt jelen a könyvhét, és miután a programok zöme a szabadtéren zajlott, ezért lehetetlen számszerűsíteni, hány látogatója volt a könyvhétnek, de az biztos, hogy százezres nagyságrendről beszélünk. Az külön öröm a számunkra, hogy most már a határon túl is teret nyer a könyvhét, hiszen májusban Aradon, most velünk egy időben pedig Kolozsvárott is megrendezik a könyvünnepet, ami fényes bizonyíték amellett, az emberek még nem mondtak le a kultúráról, az irodalom szeretetéről. Az írók szeretnek írni, az olvasók szeretnek olvasni és bár a felmérések szerint egyre kevesebben olvasunk, még nem vesztettem el a reményt. Hiszek abban, hogy mindennek gazdasági okai is vannak, hiszen egy-egy könyv előállítási költségei már elérték nálunk is a nyugat-európai színvonalat, csak a béreink „felejtették” el követni ugyanezt. Ennek ellenére még mindig sokan áldoznak a könyvek megvásárlására, vagy ha ezt nem is engedhetik meg maguknak, nagyon sokan járnak könyvtárakba.

Nincs még áttörés

A Magyar könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete elnökétől azt is megkérdeztük, Magyarországon milyen helyet foglal el az e-könyvek piaca.

– Tapasztalataim szerint Európában az e-könyv még nem ütötte át a könyvvásárlók ingerküszöbét. Az biztos, hogy a könyvkiadók nem fognak elfeledkezni a piacnak erről a szeletéről sem. Viszont azt is látni kell, hogy Amerikában, ahol az első e-olvasókat kifejlesztették, ma összesen a könyvterjesztés 10 százalékát fedi le az e-piac. Európában ez a szám még kisebb, átlagban 1 százalék alatt van a nyomtatott könyvek 99 százalékával szemben. Magyarországon jelenleg ez a szám 0,7 százalék, a nálunk jelentősen fejlettebb életszínvonallal rendelkező Németországban pedig 0,5 százalék. Ez utóbbival arra akartam utalni, hogy nem pusztán gazdasági kérdés az e-könyvek elterjedése, hanem arra, hogy az olvasók ma még jobban szeretik a papír alapú könyveket. Egy-egy mívesebben kidolgozott könyv maga is szinte egy műalkotás, amelyet az olvasó szeret nézegetni, kézbe fogni, érezni az illatát. Ez persze nem jelenti azt, hogy 5-10 év múlva az e-könyvek nem hódítanak maguknak teret, de ma még ez a helyzet – tette hozzá Zentai Péter László.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában