Helyi közélet

2012.06.25. 10:26

Elindult a második kistokaji (KIS-PE-01B) visszasajtoló kút fúrása

Miskolc - Egy héttel a kistokaji tereprendezési munkák befejezését követően, a műszaki telepítést befejezve, a hétvégén megkezdődött a Miskolci Geotermikus Projekt második visszasajtoló kútjának (KIS-PE-01B) fúrása.

Miskolc - Egy héttel a kistokaji tereprendezési munkák befejezését követően, a műszaki telepítést befejezve, a hétvégén megkezdődött a Miskolci Geotermikus Projekt második visszasajtoló kútjának (KIS-PE-01B) fúrása.

A fúróberendezés sikeres telepítését követően, – a kötelezően előírt nyomáspróbák és biztonsági ellenőrzések elvégzését követően – megkezdődött a KIS-PE-01B visszasajtoló kút fúrása, amely várhatóan a korábbiaknál kevesebb idő alatt eléri célját.

A fúrási tevékenység megkezdése előtt a nyomóvezeték rendszer 210 bar nyomással való tesztelését sikeresen – nyomáscsökkenés nélkül – végezték el. A visszasajtoló kút iránycsövének letétele 30 méterig már korábban megtörtént, most a 17-1/2” szelvény mélyítését végzik, jelenleg 300 méter mélységben, 10 méterenkénti furadék mintavételezés mellett. Az optimális fúrási paramétereket a helyszínen tartózkodó fúrómérnök szakember határozza meg a fúrólyuk viselkedése alapján. A furadék mintákat geológus szakember elemzi folyamatosan - tájékoztatta a Borsod Online-t a PannErgy Nyrt.

„Gyors és sikeres műszaki telepítést követve látható közelségbe került a Miskolci Geotermikus Projekt kútfúrásaival kapcsolatos tevékenység lezárása, hiszen a stratégia szerint a most megkezdett munkákat követve már csak egy visszasajtoló kút lemélyítésére van szükség. Reményeink szerint az első visszasajtoló kút fúrásával kapcsolatos tapasztalatainkat felhasználva szakembereink gyorsan tudnak haladni a lemélyítéssel, és rövid időn belül tudunk a második visszasajtoló kút munkálatainak lezárásáról tájékoztatást adni. A geológiai vizsgálatok és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a korábbiaknál jóval sekélyebben érhető el az a kőzetrétek, amely nagy biztonsággal alkalmas folyadék visszasajtolásra, így a munkát gyors ütemben lehet lezárni – nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában