Helyi közélet

2012.06.29. 13:01

„Kizárólag az Unión keresztül vezethet az út” - ÉM-interjú: Bauer Tamással

Miskolc - Bauer Tamás közgazdász, a Demokratikus Koalíció alelnöke az Észak-Magyarországnak adott interjút. 

Miskolc - Bauer Tamás közgazdász, a Demokratikus Koalíció alelnöke az Észak-Magyarországnak adott interjút. A Demokratikus Koalíció elnöksége a tél vége óta minden héten ellátogat egy-egy megyébe, hogy a DK alapvetéseit ismertesse. A „forgatókönyv” hasonló: üzleti reggelivel kezdnek, amelyre helyi vállalkozókat, létesítményvezetőket hívnak meg, majd „szétszóródnak” a megyében, és este nyilvános fórumokat tartanak a megye városaiban.

- Milyen tapasztalatokat szereztek eddig?

Bauer Tamás: Alaptapasztalatként leszűrhető, hogy mindenki arra panaszkodik: mindig is rossz volt, de ilyen, mint most, még sosem, még az 1995-ös-os Bokros-csomag vagy a 2006-os stabilizáció idején sem. A helyi vállalkozók általában az építőipari megrendelések és a fogyasztás visszaesésére panaszkodnak.

- Mit ígér nekik a DK?

Bauer Tamás: A DK mint nem túl nagy ellenzéki párt, nem tud a következő évekre Kánaánt ígérni, ugyanakkor azt határozottan állíthatjuk: a hanyatlás tendenciája megfordítható.

- Ezt miként képzeli megvalósíthatónak?

Bauer Tamás: Magyarországnak ismét az Európai Unióval közösen kell keresnie a boldogulását, nem pedig annak hátat fordítva. Létfontosságú, hogy a befektetési területet keresők Magyarországon kiszámítható környezetet találjanak. Ez a XXI. század gazdaságpolitikájának alapja, szemben azzal, amit a Fidesz-kormány tesz. A további gondok egyike a gazdaságilag és társadalmilag is hátrányos elosztás. Gazdaságilag azért. mert azoktól az emberektől vesz el a kormány, akik többet költenének magyar termékekre. 2003 és 2007 között, vagyis az első és a második Gyurcsány-kormány idején a jövedelemkülönbségek elkezdtek csökkenni, most viszont egyre nyílik az olló, miközben az elosztható is kevesebb lett. Emellett - szemben a Fidesz választási ígéreteivel - nő a munkanélküliség és csökken a munkahelyek száma. A kényszerített közmunka, amit akár kényszermunkának is nevezhetünk, nem jelent perspektivikus megoldást a munkanélküliségre.

- A szocialisták sajtótájékoztatóin is hasonló bírálatokat hallunk. Ebben nemigen különbözik a DK az MSZP-től...

Bauer Tamás: Alapvető különbség, hogy míg a szocialistáktól leginkább azt hallhatják, hogy az alapprobléma az egykulcsos adó bevezetése, addig a DK azt tartja: az is hiba, de legnagyobb hiba a kormány és Orbán Viktor világgal szemben folytatott „szabadságharca”; Magyarországnak elemi érdeke, hogy ne az Unió perifériájára szoruló országok között legyen, hanem éppen a stabilitást hordozó magországok között. Erre 89-90-ben még megvolt a lehetőség, sőt, még a kilencvenes évek közepén is volt rá esély. Magyarország felemelkedéséhez ugyanis kizárólag az Európai Unión keresztül vezethet az út.

- Mekkora esélyt lát erre?

Bauer Tamás: Szlovákia Mečiar előtti és utáni helyzetének példáját tekintve nem alaptalan a bizakodás: Mečiar idején majdnem annyira kirejesztette magát Szlovákia Európából, mint most Orbán, és a Dzurinda-kormányok visszahozták az esélyt, Szlovákia ma az eurózóna megbecsült tagja. Ehhez kormányváltásra van szükség, amire van is esély, ha az ellenzék demokratikus pártjai összefognak, le tudjuk győzni a Fideszt. S akkor az Európai Unió fel fog lélegezni, hogy megszabadultak egy folyamatos kellemetlenségtől.

- Minek kell történnie, hogy a jelenleg meglehetősen elkülönülő demokratikus pártok közeledjenek egymáshoz, illetve hogy közös programmal induljanak?

Bauer Tamás: Már most is van számos olyan terület, amelyen a három párt elképzelései megegyeznek. A legfontosabb mindenekelőtt, hogy vissza kell állítani a hatalommegosztásra épülő demokratikus alkotmányosságot. Másodszor, a társadalom tudatos kettészakítása helyett meg kell őrizni a magyar társadalom kohézióját. Harmadszor, az oktatáspolitika 21. századi alapelve, hogy a legfontosabb erőforrás a tudás, minél több fiatalt kell minél tovább az oktatásba bevonni és tartani. A negyedik közös elem, hogy a jelenlegi elképesztő, minden téren megnyilvánuló centralizációval szemben az önkormányzatiság érdemi visszaállítása. Ugyanakkor jelentős különbségek vannak a gazdaságpolitikában, a globalizáció megítélésében, az Európai Unióhoz való viszonyban, az egészségüggyel és a mezőgazdasággal kapcsolatos politikában. Egy közös választási programhoz ezekben is jutni kell valamire.

- Létezik olyan személy, akit mindhárom párt elfogadna elnökjelöltnek, s eséllyel indulhatna?

Bauer Tamás: Létezik, de se nem a három párt elnökeinek, parlamenti frakcióvezetőinek egyike.

- A választójogi törvény is módosult. Mekkora esélyt lát a kormányváltásra?

Bauer Tamás: Pusztán logikailag előfordulhat, hogy a második év végén az MSZP népszerűsége 40 százalékon áll majd, a Fideszé pedig mondjuk csupán 12 százalék lesz, és akkor a Szocialista Párt egyedül is legyőzheti a Fideszt, de ezt nem tartom valószínűnek. Akkor pedig elengedhetetlen a demokratikus pártok együttműködése egyetlen demokratikus jelölttel minden egyéni választókerülettel, sőt valószínűleg közös listával is. Ehhez viszont az szükséges, hogy a két kisebb párt támogatottsága is egy évvel a választások előtt már a jelenleginél magasabb, két számjegyű legyen. Megnövekedjék. Ilyen helyzetben lehet az egyeztetéseket mindaddig folytatnunk, a választási együttműködés nem tud létrejönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában