Helyi közélet

2012.06.20. 12:17

A kicsik kapnak, a miskolci nem

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az állam segítséget nyújt a PPP-s tornatermek működtetéséhez. Miskolc egyelőre kimaradt.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az állam segítséget nyújt a PPP-s tornatermek működtetéséhez. Miskolc egyelőre kimaradt.

Az állam 15 milliárd forintos segítséget ad az önkormányzatoknak a korábban PPP-beruházás keretében megépített tanuszodák és tornatermek működtetési és fejlesztési költségeinek finanszírozására, jelentette be Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára az elmúlt héten.

Hozzátette: az intézkedés 35 beruházást érint – ezek főként oktatási intézményekben működnek –, a beruházások összértéke mintegy 50 milliárd forint körül mozog. Az önkormányzatoknak általában ezeknek a létesítményeknek az üzemeltetésére nincs pénzük, ezért szorulnak állami támogatásra, jelezte az államtitkár.

Három tornaterem

A szakminisztériumtól az Észak-Magyarország megtudta, megyénkbeli települések tornatermeit is érinti az állami segítség. A sajtóirodától írásban azt a választ kaptuk, hogy 3 olyan kistelepülés tornaterme épült PPP-s konstrukcióban, melynek önkormányzati finanszírozása tovább nem fenntartható. Ezek: Cigánd, Dédestapolcsány és Felsőzsolca. A közoktatási alapfeladatok ellátását veszélyeztető szerződések megszüntetésének ütemezését, a megszüntetések pontos feltételeit az érintett felekkel folytatott tárgyalások eredményei fogják meghatározni, közli a minisztérium, hozzátéve: a szerződések lezárását, ahol lehetséges, a lejárt pénzintézeti követelések megvásárlásának segítségével oldja meg az állam.

Amennyiben a követelés megvásárlására nincs lehetőség valamely projekt esetében – illetve adott esetben amellett –, a szerződések megszüntetése és a létesítmény állami tulajdonba vétele jelent megoldást.

A Ferenczit nem

A minisztériumtól a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola tornatermének ügyéről is érdeklődtünk, amelyről annyit írtak: az ugyancsak PPP-s konstrukcióban épült csarnok jövőbeli kiváltásának lehetőségeit – tekintettel a félkész állapotra és a felszámolás alatt álló magánpartnerre – a tárca továbbra is vizsgálja.

Pedig a Ferenczi tornacsarnokára nagy szükség lenne, mint arról már korábban is írtunk. Nem csak amiatt, mert a szakközépiskolások „kinőtték” a régi, kis méretű tornatermüket, hanem azért, mert már tavaly és az idén is nemzetközi kosárlabda-mérkőzéseket szerettek volna ott rendezni. Tudomásunk szerint ezeket most az egyetemi körcsarnokban bonyolítják le.

Az üggyel kapcsolatban megkérdezzük a beruházó felszámolási biztosát, valamint az egyetemi körcsarnok vezetőjét is. Őket azonban elfoglaltságuk miatt egyelőre nem tudtuk elérni.

ÉM-HE

Mi az a PPP? 

A public-private partnership (PPP) angol kifejezés (magyarul köz- és magánegyüttműködés), közfeladatoknak a közszféra és a magántőke együttműködésében történő ellátását jelenti.

A PPP a közszolgáltatások biztosításának olyan formája, amelyben a közfeladat ellátásához szükséges létesítmények, intézmények, eszközök tervezésébe, létrehozásába, fenntartásába, finanszírozásába és üzemeltetésébe – komplex együttműködés keretében – az állam bevonja a magánszektort. A klasszikus magánfinanszírozású PPP-rendszerben mindezt egyetlen cég vagy csoport végzi el. A közszereplő vagy végfelhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit az üzemeltetőnek fizetett díj formájában téríti meg. Az üzemeltetési periódus végén (20-25 év) a vagyon és az üzemeltetési jogok a közszereplőre szállnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában