Helyi közélet

2012.05.24. 17:03

Zsák, zsák, teli zsák...

Miskolc - Többet vártak a szolgáltatók a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas zsákoktól.

Miskolc - Többet vártak a szolgáltatók a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas zsákoktól.Van, aki nem akarja szelektíven gyűjteni a hulladékot, mások gyűjtik, és jól is csinálják, de olyanok is akadnak, akik még nem biztosak benne, mit is kellene a szeletíven gyűjtő zsákokba tenni. Miskolcon áprilisban indult az új kezdeményezés: a családi házas övezetekben gyűjtőzsákot juttatott el minden ingatlan-tulajdonoshoz az AVE Miskolc Kft., melyet, ha megtelik, kéthetente elszállít. Ladányi Rolandnak, a hulladék-gazdálkodó cég műszaki igazgatójának vegyesek a tapasztalatai. Mint mondta, vannak olyan városrészek, ahol szívesen gyűjtik szelektíven a háztartási szemetet, például Tapolcán, Görömbölyön, a Martin-kertvárosban vagy Szirmán, de Diósgyőrben például kevesen élnek a lehetőséggel. Hogy miért, azt azonban nem tudta megmondani az igazgató.

A horgászbot nem jó

Hozzátette: a legtöbben tisztában vannak vele, hogy mit kell a zsákba tenni, de nem mindenki. Van, aki azt hiszi, hogy egy zsákba csak egyféle hulladékot lehet gyűjteni, de ez nem így van. Egy zsákba vegyesen bele lehet tenni mindenféle csomagolási hulladékot (műanyagot, papírt, italosdobozokat), üveget azonban nem. Az igazgató elmesélte, volt, aki műanyag horgászbotot tett a zsákba, mert hogy az is műanyag. A szolgáltató azonban a különböző termékek műanyag csomagolását várja elsősorban. Ladányi Roland bevallja: többre számított, amikor elindították az akciót, azt gondolta, többen gyűjtik majd szelektíven a hulladékot. Pedig fontos lenne, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a hulladéklerakókba, mert a tervek szerint január 1-jétől jön az igénybevételi járulék (lerakási adó), aminek mértékét csak úgy lehet csökkenteni, ha nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége.

Lopják a szemetet

Érdeklődtünk a Cirkont Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél is, ahol Üveges Zsolttól, a kommunális ágazat vezetőjétől megtudtuk: ők 30 településen szolgáltatnak, és már 4-5 évvel ezelőtt bevezették a gyűjtőzsákos megoldást. A tapasztalat az, hogy van, aki szívesen gyűjti a szemetet szelektíven, de sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel. A hatékonyság mindössze 20 százalékos. Üveges Zsolt szerint jobban kellene népszerűsíteniük a szelektív gyűjtést nekik is, de az önkormányzatoknak is. Problémaként említette, hogy amióta a nagyáruházak pénzért visszaváltják a műanyag és fém italosdobozokat, azóta a szelektív zsákokból lopják a szemetet.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában