Helyi közélet

2012.05.02. 09:54

Vádat emelt az ügyészség Szikszó első embere ellen

Miskolc - Folytatólagosan elkövetett csalás miatt felfüggesztett börtönt kért az ügyészség a szikszói polgármesterre.

Miskolc - Folytatólagosan elkövetett csalás miatt felfüggesztett börtönt kért az ügyészség a szikszói polgármesterre.Vádat emelt Szikszó város jelenlegi polgármestere, Füzesséri József ellen a Miskolci Városi Ügyészség. A vádhatóság nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolta meg a polgármestert, tájékoztatta az Észak-Magyarországot dr. Martossy György, a főügyészségi osztályvezető ügyész, a megyei főügyészség szóvivője.

Hivatali autó, magánút

A vádirat szerint Füzesséri József 2006. október 10. napjától Szikszó város polgármestere, aki az önkormányzat tulajdonában lévő Hyundai Lantra típusú személygépkocsit engedéllyel használta. Az önkormányzat szabályzata és a vonatkozó jogszabályok alapján a hivatali gépkocsit útnyilvántartás alapján kell üzemeltetni, ami tartalmazza az utazás helyét (honnan-hová) az utazás célját, a felkeresett partner megnevezését. Üzemanyag költség, számla alapján számolható el melyen szerepelnie kell a gépkocsi rendszámának, a tankolás helyének, időpontjának és a pontos kilométeróra-állásnak, a tankolt üzemanyag mennyiségről nyilvántartást kell vezetni. Az önkormányzat havonta 2000 kilométer hivatali és ugyanennyi magáncélú használatot engedélyezett a polgármesternek – ez utóbbi esetben az utazások költségeit a polgármesternek kell állnia.

A vádirati ténymegállapítás szerint 2007-2009 években a polgármester folyamatos módon megtévesztette az önkormányzatot a gépkocsi használatával kapcsolatban. A menetlevelekben és az útnyilvántartásokban valótlan adatokat tüntetett fel, magáncélú használatot hivatalos használatként tartott nyilván. Megesett, hogy hétvégi, ünnepnapi alkalmakat jegyzett be hivatalos útként, amikor az iratokban megjelölt szervezetek – a hivatalos munkarendre figyelemmel – nem végeztek munkát. A megjelölt úticélok és a tankolások sem egyeztek meg, például egy Szikszó-Mezőkövesd utazás során a tankolás helyeként Gödöllő volt megjelölve. Szikszó-Szeged úticél esetén a tankolás Mátészalkán történt. Több esetben a menetlevélben megjelölt úticélok esetében irreálisan nagy távolságot jelölt meg, például Miskolc-Szikszó viszonylatban 35,8 kilométer helyett 230 kilométer volt megjelölve.

Mindezzel Szikszó Város Önkormányzatának 963 ezer forint kárt okozott, áll a vádiratban. A polgármester a cselekmények elkövetését tagadja. A vádirati tényállás tanúvallomásokon, okiratokon, hivatalos megkereséseken alapul, bűnösség megállapítása esetén a bíróság akár öt évig terjedő börtönbüntetést is alkalmazhat, tette hozzá Martossy György, kiegészítve azzal, hogy az ügyészség a polgármesterrel szemben felfüggesztett börtön kiszabására tett indítványt. Ha bűnösségét a bíróság kimondja, úgy polgármesteri tisztségét elveszti.

Füzesséri József, Szikszó polgármestere megkeresésünkre válaszolva elmondta: „Azt gondolom, hogy az előző képviselő-testület maximálisan túllépte a hatáskörét, amikor feljelentette a polgármestert, azt állítva, hogy az útjaimat nem a város érdekében tettem meg. Állok a bírósági tárgyalás elé, és remélem, mindenki számára ki fog derülni, hogy ezek az utak a város érdekét szolgálták”.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában