Helyi közélet

2012.05.29. 16:16

Tovább küzdenek a szegénység ellen

Gönc - A jól működő közösségek gazdasági téren is kiváló eredményeket érhetnek el.

Gönc - A jól működő közösségek gazdasági téren is kiváló eredményeket érhetnek el.

Térségi szintű innovációs műhelyfoglalkozással folytatódott kedden Észak-Abaújban a TESZE (Tegyünk Együtt a Szegénységért!) program Göncön. A program fő célja a térség településein a mélyszegénységben élők közösségi integrációjának elősegítése, a szegénység mélyülésének megakadályozása, a nehéz sorban élők számának csökkentése.

A programot bonyolító Dialóg Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy közösségfejlesztési folyamatokat tervezzen meg és bonyolítson le a településeken és a térségekben. A program alapját a közösségi munka alkotja, együttműködések generálásával, a kommunikáció fejlesztésével és az emberek képessé tételével dolgozik. A program másik fontos célja, hogy új módszereket fejlesszen és próbáljon ki. A projekt ezt az utat követi, hisz szakmák közötti együttműködésekkel, új szemlélet beépítésével, teljesen új szakmai irányokkal próbál megoldást keresni a mélyszegénység problémáira.

Szemléletváltás is kell

A keddi műhelyfoglalkozáson nem csak a projekt szakemberei és a civilek, hanem a vállalkozói szférában tevékenykedő emberek is részt vettek, mondta el lapunknak Sélley Andrea, a Dialóg Egyesület elnöke. A fő téma ugyanis az volt, hogy hogyan lehet a közösségi szemlélettel gazdasági eredményeket elérni. Erre már két jó példa is akad, melyeket be is mutattak: Göncön a Start munkaprogram keretében építenek élhető várost, Göncruszkán pedig önkéntesek működtetik azt a méhészetet, mely segíti az iskola fenntartását. Sélley Andrea hangsúlyozta: ezek a példák azért is fontosak, mert hamarosan kormányzati pályázatok indulnak a hasonló kezdeményezések támogatására. Az elnök bízik benne, hogy ez meghozza a szükséges szemléletváltást is Észak-Abaújban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában