Helyi közélet

2012.05.18. 14:43

Startolhat a közfoglalkoztatás Miskolcon

Miskolc - Közmunkában készítik elő a város mangalicakondája és szürkemarha-gulyája számára a területet.

Miskolc - Közmunkában készítik elő a város mangalicakondája és szürkemarha-gulyája számára a területet.

Jövő héten startolhat Miskolcon és a környező kistérségben a Start közmunka program – jelentette be pénteken kora délután tartott sajtótájékoztatóján dr. Kriza Ákos, a város polgármestere. Mint elmondta, a megyei jogú városok közül a Belügyminisztérium döntése alapján egyedül Miskolc juthatott forráshoz az egyébként kistelepülések számára kitalált program révén, mégpedig annak köszönhetően, hogy a megyeszékhely együtt pályázott a környező 29 kisebb településsel. A program célja, hogy munkához juttasson olyanokat, akik már nagyon régen vagy még egyáltalán nem dolgoztak.

A hét pillérből álló pályázat két eleme indulhat most, az árvízi védekezéshez elengedhetetlen felszíni vízelvezetés megoldása – melynek során egyebek mellett a Pereces- és a Hejő-patakok régóta esedékes tisztítását is végre fogják hajtani – és a projekt mezőgazdasági része.

Kiss Gábor alpolgármester elmondta, jövő héten köthetik meg a támogatói szerződést a munkaügyi központtal. A két projektelem megvalósítására 100 százalékos intenzitás mellett, 619 millió forint áll rendelkezésre, s így összesen 738 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség.

Lantos Ottó, az ez évben a város mezőgazdasági területeinek hasznosítására létrehozott Miskolci Agrokultúra Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta a sajtót, hogy Miskolc legnagyobb – meglehetősen elhanyagolt – mezőgazdasági területe a Bedeg-völgyben található, ahol három gulyakút is árulkodik arról, hogy itt korábban állattartás folyt. A most induló projekt során bozótot irtanak a területen, hogy be tudják vonni a gyepgazdálkodásba. A tervek szerint a területen külterjes állattenyésztés folyik majd, a karámokba hamarosan negyven anyakoca és malacaik, illetve a város szürkemarha-gulyája „költözik” be. Emellett a Debreceni Márton Szakiskola kertésztanulóinak bevonásával a Cora melletti területen kialakítandó fóliaházakban folyna a termelés. Az előállított hús és a zöldségek aztán a város harminc konyhájának valamelyikére kerülnek, a folyamatos termelés pedig a közmunkaprogramot teszi önfenntartóvá.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában