Helyi közélet

2012.05.20. 11:01

Ózdi diákok a Szentegyházi Gyermekfilmharmónia jubileumán -határtalanul

Ózd - Az ózdi Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai a Határtalanul program keretében 2012.május 2 és 6 között Székelyföldre látogattak.

Ózd - Az ózdi Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai a Határtalanul program keretében 2012.május 2 és 6 között Székelyföldre látogattak.A negyven hetedikes tanuló és négy pedagógus útja a Bethlen Gábor Alapképző Nonprofit Zrt. BGA-11-HA-01-388.számú pányázatán nyert több mint 900 ezer Ft-os támogatásával jöhetett létre. A Szentegyházi Gyermekfilmharmónia 30. születésnapjára utazókat az iskola néptáncosai,szülők és érdeklődők is elkisérték,így a 140 fős csoport három autóbusszal utazott a Székelyföldre-mondja Kovács Ottó iskolaigazgató a túra szervezője. A továbbiakban még elmondta: Kolozsváron,a Házsongárdi temetőben megkoszorúzták Apáczai Csere János síremlékét. Első állomásuk a Székelykő alatti csodálatos kis falu, Torockó volt,ahol ellátogattak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott Kis Szent Teréz Gyermekközpontba.

Az iskola tanulói a 2011 szeptemberében náluk járt Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek igéretet tettek,hogy a 2012 februárjában - a néptáncosok által tartott jótékonysági előadás- Alsófalvi farasangsirató c. előadásuk bevételét felajánlják az otthonban lakó gyerekeknek. A készpénzt és a gyerekek által gyűjtött ruhákat,könyveket,játékokat és egyebeket néptáncbemutató keretében adták át Karcagi Anna Iringó házvezetőnek és a gyermekeknek. A következő napon az ózdiak kirándulást tettek Szovátára,majd a parajdi sóbányát csodálták meg.

Korondon Józsa János fazekas mester avatta be a vendégeket a cserépkészítés rejtelmeibe. Farkaslaka,Szejkefürdő és Székelyudvarhely után foglalták el szállásukat Szentegyházán. Másnap a Gyilkos tó,a Békás szoros,a gyergyószárhegyi Lázár kastély,csikkarfalvi erődtemplom valamint a csíksomlyói kegytemplom felkeresése volt a progra.Majd ezután részt vettek a FILI jubileumi koncertjén. A negyedik nap a Madarasi Hargita csúcsát hódította meg a lelkes ózdi csapat,majd délután vetélkedtek a helyi tanulókkal,de akinek kedve tartotta kelengyés ládát is pingálhatott. Este a néptáncosok fergeteges előadással kedveskedtek a házigazdáknak. Az utolsó nap Segesvár központját látogatták meg a vidám fiatalok,majd a marosvásárhelyi Kultúrpalota előcsarnokában " visszajövünk" felkiáltással búcsúztak el Székelyföldtől.

 -Kerékgyártó Mihály-   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában