Helyi közélet

2012.05.25. 16:02

Mikrochippelték a lillafüredi pisztrángokat

Miskolc - Az aszály miatt elkeserítő a helyzet a Lillafüredi Pisztrángtelepen.

Miskolc - Az aszály miatt elkeserítő a helyzet a Lillafüredi Pisztrángtelepen.

Katasztrófa közeli a helyzet... - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Hoitsy György halbiológus, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője. - Azt szoktam mondani, hogy a növénytermesztők panaszkodnak, ha aszályos az idő, és nem 40 centis lesz a kukorica, hanem csak 25... Lefordítva: sok mindent lehet víz nélkül csinálni, de pisztrángot nevelni nem. Sajnos tavalyról olyan 500 milliméternyi csapadék hiányzik, idén pedig már 300. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, már a halak saját vizét próbáljuk visszaforgatni.

Recirkulációs rendszert építenek

Ennek érdekében minden medencén 2-3 szellőztető megy éjjel-nappal, megállás nélkül. Ezzel életben tudják tartani a halakat, de egyre piszkosabb lesz a vizük.

- Ugyanakkor most csak reggel tudjuk takarmányozni, tudunk etetni - tette hozzá Hoitsy György. - Plusz a szivattyúk és a szellőztetők is komoly költséggel járnak. Nem tudom mi következik, ha nem lesz rövidesen eső... Persze nem csak imával várjuk az esőt, de esőt fakasztani nem tudunk. Viszont egy tisztító, egy recirkulációs rendszert építünk ki a telep alsó részén, hogy legalább az anya-, a törzs állományt megtudjuk rendesen táplálni vízzel.

Arra a felvetésünkre, hogy milyen veszélyekkel jár a jelenlegi helyzet, a szakember elmondta, hogy két probléma van a pisztrángnál.

Tiszta, oxigén dús, hűvös

- A pisztráng a tiszta, oxigén dús, hűvös vizet szereti. Azonban ha állandóan a saját vízében van és nincs vízcsere, akkor egy bizonyos színt után a pisztráng elpusztul. A másik hőmérséklet. A felső részen a Garadna patak teljesen kiszáradt. Ha valaki arra kirándul; a Mókus odúnál, a kisvasút végállomásánál, akkor láthatja, hogy csont száraz a meder. Ezért nem tudjuk a felső tavainkat táplálni. Kénytelenek vagyunk az alsó részről egy tűzoltó csövön keresztül a vizet "felnyomni". De ez kevés, sajnos csak a tized része az optimálisnak. Mivel folyamatosan tűz a nap, nagyon melegszik a víz.

A Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője érdeklődésünkre kijelentette, hogy vendégeik ebből nem szerencsére semmit sem vesznek észre. Igaz, ehhez az is kell, hogy Hoitsy György éjszakánként csak 3-4 órát aludjon a szivattyúzás, és a szellőztetés miatt. "Muszáj felügyelni." - fogalmazott.

A jelenlegi és közeli tervekről megtudtuk, hogy Közép-Európában egyedülálló sebespisztráng génbankot alakítanak ki, már csak azért is, mert Magyarországon ezt a fajt csak a Lillafüredi Pisztrángtelepen tenyésztik. A "sebesen" belül van két vérvonal, amely az elmúlt évszázadokban úgymond "összekuszálódott", s most ezt szeretnénk külön választani.

- Ezen dolgozunk most! - jelentette ki Hoitsy György. - Minden anyahalunkat elláttuk mikrochippel, és minden anyahalunktól DNS mintát vettünk. Ezeket bevizsgáltattuk, így már a következő lépés a célirányos keresztezések lesznek. A másik projektünk a recirkulációs rendszer kidolgozása, megépítése. Itt, a környékünkön és Magyarországon nincs hasonló.

Juhász-Léhi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában