Helyi közélet

2012.05.25. 13:14

Miért utazott Miskolc Dél-Koreába?

Miskolc - Asani ipari park, tudományos központ, egyetem - néhány állomás a polgármester dél-koreai látogatásából.

Miskolc - Asani ipari park, tudományos központ, egyetem - néhány állomás a polgármester dél-koreai látogatásából.Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere május 18-án, három napra Dél-Koreába utazott, ahova elkísérték a Miskolc Holding, a Miskolci Egyetem és a BOKIK képviselői. Az utazás céljáról, annak eredményéről lapunk többször is érdeklődött az önkormányzatnál, de csak pénteken, sajtóközleményben kaptunk választ.

"Dr. Kriza Ákos Korea Szöuli magyar nagykövetével a kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről tárgyalt. Lengyel Miklós nagykövet támogatásáról biztosította a polgármestert. Ígéretet tett arra, hogy közreműködik a két város intézményei és cégei közötti kapcsolatfelvételnél és segíti a vállalkozások kereskedelmi együttműködését. Ezt követően Bo Ki-Wang, Asan polgármestere fogadta a delegációt az asani városházán. A tárgyaláson az egyik legfontosabb téma a turisztikai területeken való együttműködés volt. Asan polgármestere felelevenítette tavalyi, Barlangfürdőben tett látogatásukat és elmondta: olyan új, és számukra is ismeretlen lehetőségeket láttak, melyek még az egyébként kiemelkedő fürdőkultúrával rendelkező koreaiak számára is újdonságnak számítanak. Bo Ki-Wang hozzátette: éppen ezért minden Magyarországra utazónak ajánlja a miskolctapolcai Barlangfürdőt.

A városvezetők megállapodtak abban is, hogy bár a távolság nagy Asan és Miskolc között, mégis megpróbálják a két város közösségét közelebb hozni egymáshoz. Ennek lehetőségeiről a jövőben konkrét egyeztetések kezdődnek. Az asani városháza előtt elültették Miskolc fáját" - áll a közleményben. Amelyből azt is megtudhattuk: a delegáció látogatást tett az egész Koreában egyedülálló asani ipari parkban, ahol az ipari park infrastrukturális kialakításának folyamatával ismerkedtek meg. Az asani tudományos központban a jövő technológiáival találkozhatott a miskolci küldöttség. Az asani Hoseo Egyetem és a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Patkó Gyula a csereprogram lehetőségeiről egyeztettek. Dr. Kriza Ákos polgármester és a Miskolcról érkezett delegáció a Hyundai és a Samsung cégekhez is ellátogatott. "A delegációval kiutazó cégek vezetői tárgyalásokat folytattak a koreai és magyar piacok összekapcsolásáról. Miskolc város vezetésének politikai támogatása mellett a termékek exportja és importja erősödhet a jövőben, ezek az új piaci lehetőségek fejlődést hozhatnak a magyar és miskolci vállalkozásoknak is" - fogalmaz a közlemény.

Az Észak-Magyarország azt is megkérdezte, mennyibe került az utazás és ki fizette. Erre a következő választ kaptuk: "A repülőjegy árát a kiutaztatók ( Polgármesteri Hivatal, Miskolc Holding, BOKIK, Miskolci Egyetem és a vállalkozások) saját költségvetésükből rendezték, minden más költséget a fogadó város állt."

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában