Helyi közélet

2012.05.06. 16:42

Mamamérföld az Anyák Napján

Miskolc-Garadna - A Születés Hete nyitórendezvénye kapcsán vasárnap délelőtt egy "Mamaférföldet" gyalogoltak le a Holdamosok a Bükkben.

Miskolc-Garadna - A Születés Hete nyitórendezvénye kapcsán vasárnap délelőtt egy "Mamaférföldet" gyalogoltak le a Holdamosok a Bükkben.Reggel 9-kor találkoztak, nem sokkal háromnegyed 10-kor pedig már Garadnán is voltak a kisvasúttal a mamák, papák és a gyerkőcök. Van egy kis időnk beszélgetni, amíg nekivágnak a Mamamérföldnek a garadnai kisvasút-végállomásáról. Innen teszik meg azt a másfél kilométeres utat, amelyet a Mamamérföld megkíván. Elárulják, hogy a pisztrángtanösvény egy részét fogjuk végigjárni, felgyalogolnak a helyiipari forráshoz, ahol majd pihennek, bográcsgulyásoznak. S, amíg a gyerekek játszanak, addig a szülők egy kicsit pihennek és beszélgetnek.

Kiderül, hogy Magyarországon több helyen is mamamérföld van vasárnap - vagy volt szombaton - , Anyák Napján. A miskolci mellett Dunaújvárosban, Kecskeméten, Budapesten, és a romániai Nagyváradon is. A Születés Hetének egyébként ez a tizedik, jubileumi éve. A Holdam egyesület szervezésében ugyanakkor már a hatodik Miskolcon, amelyet nem is szerveznek mások a borsodi megyeszékhelyen.

Nem lesz azonnal változás

A kis-nagy dolgok elvégzése után lassan a tanösvény és a forrás felé veszi az irányt a vidám kis csapat. "Ha a születés hetéről, az anyaságról beszélünk, akkor ebben a körben benne van természetesen a család és a nagyszülők is." - mondja egy kétgyermekes édesanya. És, hogy mennyiére alakult át az anyaság fogalma? "Nem tudom..." - így egy másik mosolygós anyuka. "Én személy szerint annak örülök, hogy a második gyermekemet várom. Nekem ez ismét egy fontos életszakaszom lesz."

Beszélgetünk még a felelősségvállalásról, amely mindenki szerint "nagyon jó érzés". De egyikük szerint talán a gyermeki szeretet megtapasztalása az egyik legnagyobb öröm. Az anyaság szerepének változásáról úgy vall egy papa, hogy érzése szerint megint változóban van. "A 90-es években kitolódott, később lettek anyák a nők, míg mostanában némileg fontos lett. Nálunk, a Holdamnál bizonyosan. Az viszont biztos, hogy nem lesz azonnali változás ennek a megítélésében." - mondja, majd ők is elindulnak, hogy legyalogolják Anyák Napján a Mamamérföldet a Születés Hetének nulladik napján.

(ÉM-JLI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában