Helyi közélet

2012.05.10. 11:50

Kullancs a kutyusban: mindenáron el kell távolítani!

Miskolc - A kertben, szabadban tartott kutya, macska kapcsán a kullancsok és a a bolhák ellen védekeznie kell a gazdiknak. Mire figyeljenek oda a kutyatartók a kullancs szezonban? Dr. Puskás Gábor állatorvost kérdeztük.

Miskolc - A kertben, szabadban tartott kutya, macska kapcsán a kullancsok és a a bolhák ellen védekeznie kell a gazdiknak. Mire figyeljenek oda a kutyatartók a kullancs szezonban? Dr. Puskás Gábor állatorvost kérdeztük.

A bolhák elleni védelem eszébe jut a kisállattartóknak, de előfordul, hogy a kullancsokról megfeledkeznek a kutyabarátok.

- Sokan tartanak kutyát Miskolcon bérházban, s mivel lakásban vannak az állatok, ezért védettnek gondolják az emberek a külső élősködőkkel szemben. Viszont, ha a kutyust kiviszik a Népkertbe, vagy éppen a Bükkbe, óhatatlanul találkozik az állat kullancsokkal. - mondta érdeklődésünkre Dr. Puskás Gábor állatorvos.

De vissza néhány gondolat erejéig a bolhákhoz! A bolhákkal egész évben találkozhat kutyánk, még a lakásban tartottak is, hiszen a fűtés és a padlószőnyeg kettőse príma terep az élősködőknek. A kullancsok ugyanakkor külső környezetben, tavasztól őszig vannak jelen a természetben. Eddig egyébként két hullámról beszélhettünk kullancs invázió kapcsán, azonban mivel megszűnt ezeknek az ízeltlábúaknak a vegyszeres irtása, nyáron rendkívül elszaporodnak. Nem árt tudni, hogy természetes ellensége nincs a kullancsnak.

Védőoltás és Spot On

- A kullancsok kétféle betegséget terjesztenek: a Lyme-kórt és a Babesiosist. - folytatta a szakember. - A kutya Lyme-kór lassan alakul ki és leginkább végső stádiumban fedezik fel. Nyirokcsomó- és ízület gyulladással jár, nehezen, speciális vizsgálattal lehet kimutatni. A Babesiosis viszont gyakoribb. Az állatot fertőzött kullancs csípi meg, amely magas lázzal, levertséggel, fáradtsággal jár. A kutyusoknál észre lehet venni, hogy az eb vizelete sötét. Ez a betegség jól kezelhető, gyógyítható.

Dr. Puskás Gábor elmondta azt is, hogy a megelőzésnek két fajtája van. Az egyik a védőoltás, amely azt hivatott megelőzni, hogy a kullancs a szervezetbe jusson.

- A másik lehetőség a távoltartó nyakörv és az úgynevezett Spot On készítmények. Ezt a kutya bőrére kell csepegtetni és a 2-4 hónapig tartja távol a kullancsot. - fogalmazott az állatorvos. - A legfontosabb az, hogy a gondos gazdi minden séta után alaposan vizsgálja át kedvencét. Elsősorban a lágy részeknél; a szemnél, a fülnél, a combtőnél, a hajlatoknál.

De mi van, ha megfertőződött a kutyánk? A szakember szerint bármi áron el kell távolítani a kullancsot! Erre kaphatóak speciális csipeszek, s nem baj, ha beragad a kullancs feje az állat testébe, az állatorvos eltudja távolítani a parazitát.

(ÉM-JLI)


Miskolc - Itt a tavasz, sőt néhány napja átmenet nélküli beköszöntött a nyár és megérkeztek a szúnyogok is. Hogy milyen természetes megoldások vannak a vérszívók ellen? Ezeket igyekeztünk csokorba szedni!

A patikában kapható, acélból készült kullancscsipesz jól használható. Bár nehéz vele megfogni a kullancsot, de ha ügyesek vagyunk, úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában