Helyi közélet

2012.05.17. 11:41

Késésben az egyetemi felújítás

Miskolc - Csúsznak az egyetemi építkezések, de a remények szerint év végére végeznek a felújítással.

Miskolc - Csúsznak az egyetemi építkezések, de a remények szerint év végére végeznek a felújítással.

Lassan egy éve áll az építkezés a Miskolci Egyetemen, pedig 2010 tavaszán több mint 6 milliárd forintos beruházás kezdődött el a campuson uniós pályázatnak köszönhetően. A főépület előtt most is óriásplakát hirdeti: „A Miskolci Egyetem hazai és nemzetközi versenyképességének komplex megújítása” című projektről van szó, melynek eredeti határideje 2011. szeptember 30-a. Körülnéztünk a főépület környékén, ahol egyetlen építőmunkást sem találtunk, láttunk viszont szétvert, ablaktalan épületrészt és egyetemistákat, akik csak kerülőkkel jutnak el egyik épületszárnyból a másikba. Egyik olvasónk levélben kérdezte lapunktól, mikor kezdődik újra az építkezés.

Előre nem látták

Az egyetem honlapján egy február végén közzétett tájékoztatást találunk a munkálatok leállásáról. Ebből kiderül, a kivitelezési munkáknak 3 része van, és az épületek felújítását két kivitelező végzi, illetve végezte. A főépület és az informatika épület felújítása azért állt le, mert „a kivitelezés előrehaladása során kiderült, hogy olyan, előre nem látott helyzetek és feladatok álltak elő, amelyek kapcsán kiegészítő építési munkák beszerzése vált szükségessé.” Emiatt új közbeszerzési eljárásokat kellett kiírni, és módosítani kellett az eredeti szerződéseket is. Az informatika épületben folyó munkák folytatását az is nehezíti, hogy ennek kivitelezője ellen 2011-ben felszámolási eljárás indult.

Szintén az egyetemi honlapról tudhatjuk meg: a kivitelezési munkákba hibák is csúsztak. A főépületben például beázott az alagsor, az I. emeleti tárgyaló és a IV. emelet egyes részei. Azonban a káreseményeknek anyagi következményei sem a projekt forrásaira, sem az egyetem más forrásaira nem lehetnek, írja a közlemény. Az épületekben bekövetkezett károk kijavítása a kivitelező kötelessége, az infrastruktúrában esett károk megtérítése pedig a kivitelezői biztosítások által történik.

Nincs felelős

– Ki a felelős azért, hogy újabb közbeszerzési eljárásokat kellett kiírni? – kérdeztük Lukács János professzortól, a projekt vezetőjétől. Mint kifejtette, személyes felelősség nem állapítható meg, hisz a tervezés előtti felmérést működő épületekben kellett elvégezni. Bizonyos problémák viszont csak akkor derültek ki, amikor elkezdődtek a bontások. A projektvezetőtől megtudtuk azt is: az informatika épületre, mivel onnan a kivitelező levonult, új terveket kellett készíttetni és új közbeszerzési eljárást kell indítani. Ennek lefolytatása még néhány hónap, a munkálatok ősszel kezdődhetnek, és ha minden jól megy, az év végére elkészülnek a felújítással.

Más a főépület ügye. Itt ugyanis a kivitelező nem vonult le, csak akadályközlést jelentett be, így a kiegészítő munkákra kellet új közbeszerzést kiírni és lefolytatni. A munkák március közepén el is kezdődtek, csak mint Lukács János fogalmazott, nem olyan intenzitással, mint ahogy azt az egyetem szerette volna. Itt a szerződéses határidő június 30-a.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában