Helyi közélet

2012.05.15. 10:55

Irodalmi lépegető a zrínyisekkel

Miskolc - Bábszínházba hívnák a kamaszokat, a Zrínyi Gimnázium diákjai is segítenek.

Miskolc - Bábszínházba hívnák a kamaszokat, a Zrínyi Gimnázium diákjai is segítenek.Vers, zene, játék és vidámság. A Zrínyi Ilona Gimnázium dráma tagozatos diákjai és Huzella Péter zeneszerző, énekes próbál meg így kedvet teremteni az általános iskolák felső tagozatos diákjai számára a Csodamalom Bábszínház bérletes előadásaihoz. Részleteket a Zrínyi Gimnáziumban tudunk meg, ahol a diákok és tanáruk, Duvalovszki Éva lelkesen meséltek az új kezdeményezésről.

Volt előzménye

Mint kiderül, előadásuk címe „Irodalmi lépegető versekkel, zenével”. A következő évedben ugyanis a bábszínház szeretne nyitni az kamaszok felé, így 5+1 előadásból álló élőszínházas előadássorozatot indít számukra. A kedvcsináló előadást az iskolák pedagógusai már látták, május 17-én pedig a diákok örülhetnek neki. A drámatanártól megtudjuk: tulajdonképpen nem mindennapi módon állt össze a produkció. Huzella Péter kérte, írják meg neki, milyen gyermekverseket, dalokat tudnak a diákok, és ezzel fésülte össze saját repertoárját. Próbálni nem kellett sokat, néhány óra alatt összeállt az előadás. Igazából a zrínyis diákoknak sem kellett teljesen új műveket megtanulniuk, hiszen tavaly részt vettek a Miskolci Nemzeti Színház Versek között sorozatában, ahol az egyik előadást ők adták.

A gyerekek őszinték

Jakab Zsófia, a produkció egyik szereplője azt mondja, ha valami gyerekversekről hall, akkor azt gondolhatja, hogy óvodásoknak szóló művekről van szó. Pedig ez nem így van, állítja, mert nagyon sok olyan vers található a magyar és világirodalomban, ami a kiskamaszokhoz szól. Témájuk pedig a szerelem, a szeretet, a barátság. Zsófi Varró Dániel és Nemes Nagy Ágnes verseit említette.

Eperjesi Gergely úgy fogalmaz, nagyon szereti a gyerekverseket, és szereti azok hangulatát is átadni. Szerencsésnek érzi magát, mert gyerekekkel is szeret foglalkozni, és rettentően kíváncsi, hogy ők mit gondolnek egy-egy versről, mit éreznek meg belőle.

Zsófi hozzáteszi: azért is várják a gyerekeknek szóló előadást, mert jól tudják, a gyerekek őszinték. És ha nem tetszik nekik valami, azt őszintén megmondják vagy kinyilvánítják. Abban azonban biztosak, hogy az Irodalmi lépegető... leköti majd a diákokat, hiszen nekik szóló jó hangulatú versek, dalok hangzanak majd el.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában