Helyi közélet

2012.05.17. 09:45

A beruházások éve volt a Boschnál

Miskolc - Ezer fővel bővült az elmúlt évben a két miskolci Bosch gyár dolgozóinak száma.

Miskolc - Ezer fővel bővült az elmúlt évben a két miskolci Bosch gyár dolgozóinak száma.

Kiválóan teljesített 2011-ben a Bosch csoport Magyarországon is, 508 milliárd forint forgalmat ért el, ami az előző pénzügyi évhez képest 27 százalékos növekedést jelent. A magyar piacon a cégcsoport forgalma 13 százalékkal 134 milliárd forintra nőtt – ismertette a múlt évet összegző éves sajtótájékoztatón Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője. Hozzátette: az idei üzleti évben további növekedéssel számol a Bosch, különösen a gépjármű technológia területén.

Elhangzott: a Bosch 2011-ben 1700 új munkahelyet teremtett Magyarországon, ami az előző üzleti évhez képest 27 százalékos létszámnövekedést jelent. Az 1700 új munkavállaló többsége (1005 fő) a két miskolci gyárban kapott munkát. Ezzel a Bosch munkavállalóinak száma először érte el a 8000 főt hazánkban. Legalább ennyire értékes adat, hogy a kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök száma 160 fővel 860-ra emelkedett: így a Budapesti Fejlesztési Központ (ami a Bosch gépjármű technológiai innovációjának egyik jelentős bázisa) már 700 fejlesztőmérnököt foglalkoztat, további 100 mérnököt alkalmaznak a miskolci kéziszerszám és 60-at a miskolci autóipari gyárban.

Mint arról korábban is írtunk, a vállalat 2011-ben 47 milliárd forintot fordított beruházásokra, amely több mint kétszerese a 2010-es összegnek. A fejlesztések közül kiemelkedik a tavalyi évben átadott új autóipari gyárcsarnok Miskolcon (5,5 milliárd forintból valósult meg), és a társaság letette új központi bázisa első épületének alapkövét Budapesten (6 milliárd forintra tervezik a beruházást).

A Bosch termékportfóliója is bővült: a miskolci új autóipari gyártócsarnokban megkezdték az eBike, azaz az elektromos kerékpárok meghajtás-rendszereinek sorozatgyártását, amelybe a hatvani gyár által készített motorvezérlések kerülnek.

Az eBike alkatrészek gyártása mellett a Bosch miskolci autóipari gyárában új villamos motorok, generátorok, önindítók, ablaktörlő szerkezetek és -lapátok előállítását is bevezették. A miskolci kéziszerszámgyárban, valamint a hatvani gyárban és az egri Bosch Rexroth üzemben is új gyártósorokat telepítettek 2011-ben. A részletekre visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában