Helyi közélet

2012.04.16. 16:22

Vádat emelt az ügyészség Pálháza korábbi polgármestere ellen

Pálháza, Budapest - A vád szerint megválasztása után egy hónappal már sikerült is megkísérteni az ország legkisebb városának első emberét.

Pálháza, Budapest - A vád szerint megválasztása után egy hónappal már sikerült is megkísérteni az ország legkisebb városának első emberét.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Moravszki Zsolt, Pálháza korábbi független polgármestere ellen, tudatta lapunkkal dr. Fazekas Géza, a vádhatóság szóvivője hétfőn.

Lapunkban múlt év októberében számoltunk be róla, hogy a nyomozó főügyészség gyanúsítottként hallgatta meg a polgármestert, az ellene tavaly februárban a Miskolci Nyomozó Ügyészségen indult eljárás során. Mint Fazekas Géza elmondta, az elmúlt év tavaszán változtak az eljárási szabályok, így a városok polgármeseterei által elkövetett visszaélések nyomozásában az illetékességet a Központi Nyomozó Főügyészség kapta meg, így került hozzájuk a Moravszki-ügy is. A nyomozó főügyészség a Miskolci Törvényszéken előtt emelt vádat, melyet maga képvisel majd.

Csatornabiznisz kétszázezerért

Moravszki Zsolt ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt emeltek vádat. Mint a szóvivő kifejtette, Pálháza az elmúlt években több esetben is pályázott a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére, azonban a pályázatok eredménytelenek voltak. A tervek szerint a több mint 370 millió forintos projekt összesen 11 települést érint. Az októberi önkormányzati választáson Moravszki Zsolt lett a polgármester, azonban ezután is tovább folytatódott a pályázat írása. Egy építőipari vállalkozó a pályázatíró cég egyik dolgozójától tudta meg a részleteket, és alig egy hónappal a választás után kapcsolatba lépett Moravszki Zsolttal, és jelezte neki, hogy egy érdekeltségi körébe tartozó cég szeretné megszerezni a munkát. Erről előbb telefonon, majd személyesen is egyeztettek. A polgármester garanciát vállalt rá, hogy az említett céget bízzák meg a kivitelezési munkálatokkal, és hogy ennek érdekében a képviselő-testületnél, illetve a pályázattal érintett többi település polgármesterénél is eljár.

Osztozkodást terveztek

A polgármester 2010. december Kőkapun ismét találkozott a vállalkozóval, aki a „bizalom megerősítése céljából” 200 ezer forintot adott át a polgármesternek, és megállapodtak abban, hogy a csatornaberuházás költségvetését úgy fogják elkészíteni, hogy a pénzből maradjon, amit aztán egymás között elosztanak. Fazekas Géza elmondta még: ez esetben nincs jelentősége az összegnek, tíz forint jogosulatlan előny elfogadása ugyanolyan megítélés alá esik, mintha tízmillió dollár csábításának engedett volna a polgármester, a büntetés szempontjából viszont figyelembe kell venni, hogy ez egy egyszeri és nem folytatólagosan elkövetett cselekmény volt.

A nyomozó főügyészség múlt év októberében gyanúsítottként hallgatta meg a szabadlábon védekező polgármestert, aki tagadta a bűncselekmény elkövetését, ám egyebekben megtagadta a vallomástételt. Moravszki Zsolt röviddel ezt követően lemondott a polgármesteri tisztségéről, helyette idén januárban megtartott időközi választáson Lesovics Lossó Miklóst választották a városka polgármesterévé.

Megkérdeztük az időközben Pálházáról elköltözött Moravszki Zsoltot, kívánja-e kommentálni az ellene szóló vádemelés hírét, de a volt pálházi polgármester egyértelmű nemmel válaszolt.

Ügye kiemelt ügynek számít, ezért a vádemelést követően a bírónak harminc napja van a mérlegelésre, és ha a tárgyalás megtartásának nincs akadálya, azt két hónapon belül meg kell tartani. Ez praktikusan annyit jelent, hogy az első tárgyalásra még a nyári ítélkezési szünet előtt sort kell kerítenie a törvényszéknek.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában