Helyi közélet

2012.04.25. 08:50

Négyes interjú a miskolci közgyűlés előtt: Így látják a frakcióvezetők

Miskolc - A meghirdetettnél egy héttel később, csütörtökön ül össze a miskolci testület. A meghívó szerint 20 napirendet tárgyalnak majd, ebből kettőt zárt ülésen. De várhatóan több sürgősségi indítványt is benyújtanak a testület elé. Néhány napirend kapcsán kértük a frakcióvezetők véleményét.

Miskolc - A meghirdetettnél egy héttel később, csütörtökön ül össze a miskolci testület. A meghívó szerint 20 napirendet tárgyalnak majd, ebből kettőt zárt ülésen. De várhatóan több sürgősségi indítványt is benyújtanak a testület elé. Néhány napirend kapcsán kértük a frakcióvezetők véleményét.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető

Költségvetés-zárszámadás

Nehéz évet zárt Miskolc 2011-ben, a szocialistáktól megörökölt adósságállomány kényszerpályára állította a város gazdálkodását. Rendkívül feszes költségvetést kellett összeállítani, amit utána egész évben fegyelmezetten tartani kellett. Ennek segítségével azonban meg tudtunk alapozni egy költségvetési fordulatot, így 2012-ben már igen jelentős összegeket tudunk költeni például a közbiztonságra.

Iskolaátadások

A 2011. évben egyházi fenntartásba átadott iskolák teljesítményükkel igazolták, hogy a közgyűlés jó döntést hozott, amikor az átadásokat támogatta. Ismételten beigazolódott, hogy az évszázados oktatási múlttal rendelkező egyházak a magyar iskolarendszer fontos elemei. Az egyházi iskolák az erkölcsi nevelés terén is példamutató munkát végeznek, ezt látta meg sok miskolci szülő is, akik az újabb iskolaátadások kezdeményezői voltak.

Diósgyőr-Lillafüred ökoturisztikai projekt

Mint már korábban ismertté vált, Miskolc 2 milliárd forintos támogatást nyert el a diósgyőri vár, illetve Lillafüred fejlesztése céljából. A támogatási szerződés várhatóan 2012. áprilisában aláírásra kerül, a fejlesztések 2014-ben fognak befejeződni. A létrejövő új attrakciókat, a lovagi tornák terét, a vásárteret, a megújult lillafüredi függőkertet természetesen be kell mutatni a turisztika világában, ezt a munkát a város saját tulajdonú cége fogja elvégezni.

Idegenforgalmi feladatterv

Azért dolgozunk, hogy a miskolci turizmus elfelejtse végre a hét szűk esztendőt. A munka két szálon halad, egyrészt folyik Miskolc turisztikai és szabadidős központjainak (Tapolca, Diósgyőr, Lillafüred, Selyemrét) újjáépítése, másrészt folyamatos a város kiajánlása – különös tekintettel a gyógyászati turizmusra – különböző kiállításokon, turisztikai kiadványokban és hírlevelekben.


Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető

Költségvetés-zárszámadás

Ha a költségvetésről kell szólni, nem tudok még most sem elmenni amellett, hogy emlékeztessek rá: a 8 évnyi szocialista kormányzás alatt Miskolc az ország leginkább eladósodott városa lett. Nagyon nehéz helyzetbe hozták a várost. 2010-től az új városvezetés az egyensúly helyreállítására törekszik. Az ÁSZ jelentés is rávilágított a korábbi problémákra és arra, hogy jó úton indultunk el a konszolidáció rögös útján.

Iskolaátadások

Városunkban hagyományosan jó és magas színvonalú iskolarendszer működik. Mindez azért, mert mind az önkormányzati, mind az egyházi intézményekben a pedagógusok kiváló munkát végeznek. Miskolcon az egyházi oktatásnak is vannak hagyományai. A tavalyi intézményi átadások sikeresnek tekinthetőek minden szempontból. Mi, kereszténydemokraták a mostani előterjesztést is örömmel fogadtuk és támogatjuk. Ahogy támogatják a szülők és a diákok is.

Diósgyőr-Lillafüred ökoturisztikai projekt

Sikeresen pályáztunk fenti témában. Az előterjesztés a projekthez kacsolódó marketing feladatokról szól. Természetesen támogatjuk az előterjesztést, mind ahogy Diósgyőr-Lillafüred fejlesztését, hiszen az idegenforgalom szempontjából két attrakciónkról van szó. A vár rekonstrukciója igazi vonzerőt kölcsönözhet Diósgyőrnek. A nyilvánosság eszközével pedig ügyesen élni kell, hogy turistákat tudjunk idecsábítani.

Idegenforgalmi feladatterv

Köszönet a készítőknek az előterjesztésért. Mi KDNP-sek már többször elmondtuk: Miskolc egyik kitörési pontja lehetne az idegenforgalom. A szocialisták tapolcai rombolásai után bőven van mit tennünk ezen a területen. Fontos lenne, hogy legyenek állandó programok, hogy éljen, pezsegjen a város. Az utóbbi időben számtalan nagyon jó kezdeményezést láthattunk, ezekre építeni kell. A Bükk közelségét, Tapolcát, Diósgyőrt, a belvárost, a jó adottságainkat ki kell használni.


Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető

Költségvetés-zárszámadás

A 2011-es költségvetés már év közben megbukott. Ezt jelezte a 2 milliárdos év közbeni zárolás: túlbecsülték a saját bevételeiket és elhitették, hogy hitelképtelen az önkormányzat, pedig csak a vezetés az. Mára a kép teljessé vált, a kormány milliárdos gyorssegélye nélkül fizetőképtelenné vált volna a város. Így csak az agónia folytatódik. A tőlünk megörökölt fejlesztési projektek zárultával lesz igazán látható a városvezetés alkalmatlansága, új fejlesztések ugyanis nincsenek. Kriza Ákos romhalmazt hagy majd maga után. Miskolc érdekében minél hamarabb annál jobb…

Iskolaátadások

Az MSZP az elmúlt években bizonyította, hogy fontosak számára az oktatási reformok. A mostani átalakítást azonban nem tartjuk reformnak, mert szétzilálja a beiskolázási körzeteket, kiszolgáltatottá teszi a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket. Az átalakítás átgondolatlan és ötletszerű, mégis a legnagyobb baj vele az, hogy konzerválja a szegénységet a hátrányos megkülönböztetést.

Diósgyőr-Lillafüred ökoturisztikai projekt

A Diósgyőr-Lillafüred fejlesztés legnagyobb problémája, hogy a mai napig nem történt meg a szerződéskötés, nem tudni mire vár a kormány. Miután csak folyamatos ígérgetésekről hallani, nem világos miért kell egy ma még láthatatlan pénzt már előre odaadni és elkölteni.É rdekes, hogy az előző városvezetés által szakmailag megalapozott, az uniós elvárásoknak megfelelt és nyertes pályázatok pénzeit valamiért visszatartja a kormány. Mi lesz a belvárossal, a történelmi Avassal, Tapolcával? Erre ma nincs válasz.

Idegenforgalmi feladatterv

Az elmúlt egy évben a város összesen egy színvonalas kiadványt tudott megjelentetni. Miközben egyre erősödik a verseny a turisztikai-idegenforgalmi piacon, Miskolcon azt látjuk, egyre jobban kivonul az önkormányzat erről a területről. Ma ott tartunk, hogy a határon túl is elismert Bartók+ Operafesztiválból résztvevők hiányában kimaradt a nemzetközi jelző, és ezáltal háztáji rendezvénnyé alakult, ami inkább csak kifizetőhely lesz néhány kiválasztott számára. Talán örökre elment a Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál Egerbe és nem találtak senkit, aki alkalmas lett volna az idén a város turizmusáért kitüntetésre.


Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető

Költségvetés-zárszámadás

A zárszámadás mérlege bizonyítja, hogy a szocialisták által elindított, és a Fidesz által jóváhagyott fejlesztések megvalósítását a városvezetés magas kamatozású működési hitelből finanszírozta. Vagyis a kormánypárt a szűkös anyagiak ellenére szocialista módra tovább szórja az adófizetők pénzét, ahelyett, hogy megvizsgálta volna, szükség van-e egyáltalán olyan fejlesztésekre, amelyek bevételt nem, csak kiadást gerjesztenek, s ezáltal újabb hitelfelvételt generálnak.

Iskolaátadások

A Jobbik keresztény-nemzeti értékeket valló pártként támogatja, hogy az egyház tevékenyen vegyen részt az oktatásban. Magam is egyházi iskolába jártam, és bizton állíthatom, nemcsak én, de a miskolciak többsége is elégedett a történelmi egyházak iskolai szerepvállalásával. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi bizonytalan oktatási szituációban az egyház jelenléte mind a szülőnek, mind a pedagógusnak biztonságot ad, a gyermekeknek pedig értéket, erkölcsöt, tartást közvetít.

Diósgyőr-Lillafüred ökoturisztikai projekt

Diósgyőr-Lillafüred városunk idegenforgalma szempontjából kulcsfontosságú terület, így annak fejlesztése támogatandó, hisz a befektetett önrész hosszútávon sokszorosan megtérülhet. Örülünk annak, hogy a projekthez kapcsolódó marketing feladatokat a Városfejlesztési Kft., vagyis maga Miskolc látja el, így annak bevételei a városnál maradnak. Ezt a gyakorlatot szorgalmazzuk mindazon tevékenységi körben, melyet a város cégei saját erőforrásaikkal el tudnak végezni.

Idegenforgalmi feladatterv

A Jobbik üdvözli Miskolc idegenforgalmi feladattervét, egyúttal bízunk benne, hogy az nemcsak a szocialisták által alkalmazott soha meg nem valósuló projektek gyűjteménye. Szép szavak, ragyogó marketingtervek eddig is voltak a turisztika fejlesztésére vonatkozólag, mégis, ha megnézzük városunk idegenforgalmi mutatóit, konkrét eredményeit, akkor szinte minden területen csökkenést, visszaesést tapasztalhatunk évről évre. Köszönhető ez annak, hogy az eddigi elképzelések általában csak a prospektusig jutottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában