Helyi közélet

2012.04.26. 13:11

Mád első borosüvege

Mád - Elkészült a Mádi Kör saját fejlesztésű furmintos borospalackja.

Mád - Elkészült a Mádi Kör saját fejlesztésű furmintos borospalackja.Aki nem borszakértő, annak talán fel sem tűnik, vagy ha fel is tűnik, nem foglalkozik vele igazából, miért olyan formájú és színű palackban hoznak forgalomba egy bort, mint amilyenben. Amikor az I. Mádi Borházban jártunk a Mádi Kör által terveztetett első mádi furmintos borospalack bemutatóján, akkor szembesülhettünk azzal, hogy csak Tokaj-hegyalján hány más borvidékre jellemző palackban hozzák forgalomba a borokat.

Régi álom

– Egy régi álom valósult meg most Tokaj-hegyalján – mondja Tatárka József, a Mádi Kör tagja. – A világ nagy borvidékei közül a bordeaux-i, a rajnai, a burgundiai és a champaigne-i borvidék rendelkezik saját palackkal, nekünk viszont nem volt egy olyan egységes megjelenésű száraz boros üvegünk, amivel meg tudtunk volna jelenni a piacon. Hét hónapja kezdtünk neki a terveztetésnek és mostanra el is készült az a 0,75 literes száraz boros palack, amellyel ezt is meg tudjuk valósítani.

Tatárka József elmondta, az üveg formája hasonlít az aszús üvegekhez, hiszen a helyi hagyománytól nem kívántak elrugaszkodni, a belméret az, ami megváltozott. A mádi palackot háromféle zárással látják el, üvegdugóssal, parafadugóssal és csavarossal.

Ezzel megszűnhet az az állapot, hogy a tokaj-hegyaljai furmintot több tízféle palackban hozzák forgalomba a piacon. Ez egy egységes megjelentést biztosíthat a borászoknak. A szakmai bemutatón nagy volt a sikere az első mádi üvegeknek, és bízunk abban, hogy a gazdák közül sokan áttérnek a közeljövőben ennek a használatára. Tudjuk, hogy a legtöbb borász már vagy bepalackozta a mostani borait vagy már berendelte a palackokat, de most már nincs okunk a sietségre. Azt tudattuk a borászokkal, hogy idén egységes áron kínáljuk a palackokat és ha a kereslet felfut, akkor esetleg még olcsóbbá is válhat a jövőben – tette hozzá Tatárka József.

Ősi magyar fajta

Azt tudomásul kell venni, hogy bár Tokaj-hegyalját emlegetve az aszú és a szamorodni számít elsődleges boroknak, de a furmint sem másodlagos bor, hanem ugyanebbe a kategóriába tartozik mondja Szepsy István borász, a Mádi Kör tagja. – A furmintnak, ami egy ősi magyar szőlőfajta, már járt egy külön palack. Ezzel a lépéssel hatalmas szakmai fejlődést értünk el a Hegyalján, ami kihatással lehet a borvidék egész jövőjére. Magyarországon egyedülálló kezdeményezést vittünk véghez, amelyre méltán lehetünk büszkék.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában