Helyi közélet

2012.04.03. 09:16

Ítélethirdetés a taktaközi szocpolcsalás ügyében - Tíz évet kapott a fő szocpolcsaló

Miskolc - Kétszáznál is több vádlott ügyében hirdetett ítéletet kedden a törvényszék.

Miskolc - Kétszáznál is több vádlott ügyében hirdetett ítéletet kedden a törvényszék.

Bűnösnek mondta ki kedden a Miskolci Törvényszék dr. Horváth Mária vezette tanácsa a taktaközi szocpolcsalás vádlottainak többségét. Az ítélet rendelkező részének felolvasása több mint másfél órát vett igénybe, amit állva hallgattak meg a vádlottak, védőik, és az ítélet iránt érdeklődő újságírók.

Az elsőrendű vádlottat, a szerencsi építési hatóság volt vezetőjét kettő rendbeli folytatólagosan, üzletszeren elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében, 14 rendbeli bűnsegédként üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettében, három rendbeli bűnsegédként elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettében, 25 rendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettében, 38 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, hivatalos személ által fontosabb ügyben kötelességszegéssel megvalósított vesztegetés bűntettében találta bűnösnek a törvényszék, amiért tíz év letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá. A másodrendű kettő, a harmadrendű vádlott kilenc év börtönt kapott.

A csaknem két évvel ezelőtt kezdődött első fokú tárgyaláson a vádlottak padján pénzintézeti dolgozók, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalakozók is helyet foglaltak. Mint már megírtuk: felhajtók nagycsaládosokat keresek meg, hogy a lakhatásukat célzó állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak, hogy a bank elfogadja a kérelmeket. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón összesen 43, később lakhatatlannak bizonyult, kettő-négylakásos társasházat építettek fel, ennek ellenére az építési hatóság kiadta a lakások használatbavételi engedélyét. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege 450 millió forint körül van.

A törvényszék a hivatalukkal visszaélőkre általában letöltendő, az „építtetőkre” felfüggesztett szabadságveszést szabott ki, másokat viszont felmentett a terhükre rótt vádak alól.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában