Helyi közélet

2012.04.17. 12:24

Európában a sebességhatárok nem átjárhatók! - TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében is!

Miskolc - A TISPOL Műveleti Csoport a 2012. évi terve alapján nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés végrehajtását rendelte el, mely elsősorban a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésére terjed ki.

Miskolc - A TISPOL Műveleti Csoport a 2012. évi terve alapján nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés végrehajtását rendelte el, mely elsősorban a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésére terjed ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2012. április 17-19-e közötti ellenőrzés elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki és bevezető útszakaszokra, gyorsforgalmi útszakaszokra és „baleseti gócpontokra” terjed ki.

A végrehajtásban a helyi rendőrkapitányságok közlekedésrendészeti osztályai, valamint a megyei rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztálya és az Autópálya Alosztály munkatársai vesznek részt.

Az ellenőrzés-sorozat célja a közlekedésbiztonság helyzetének javítása, a bekövetkezett balesetek súlyossági fokának csökkentése, az előírások és megengedett sebességhatárok betartatása.

Az akció során elsősorban a megengedett legnagyobb sebesség betartásának ellenőrzésére kerül sor, de a rendőrség az elkövetett egyéb szabálysértések kiszűrésére és szankcionálására is kellő hangsúlyt fektet.

A fokozott ellenőrzés végrehajtása során a rendőrség együttműködik a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség munkatársaival a gépjárművek műszaki állapotának ellenőrzése érdekében.

Információs háttér:

A sebességtúllépés Magyarországon a legelterjedtebb közlekedési szabályszegés és a legfőbb baleseti ok, mely elsődleges a halálos, ill. a súlyos sérülések bekövetkezésében. Évek óta az összes személysérüléses közúti baleset mintegy 25-30 %-a, a halálos kimenetelű baleseteknek pedig kb. 40 %-a vezethető vissza a gyorshajtásra.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2012. év első három hónapjában összesen 118 személyi sérüléses közlekedési baleset történt. A bekövetkezett balesetekben négyen vesztették életüket, 43 fő súlyos, míg 111 fő nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérülést szenvedett.

Az előzetes adatok alapján megyénkben a vizsgált időszakban a személysérüléses közúti balesetek 75 %-át személygépkocsi vezetők, 16 %-át tehergépkocsi vezetők okozták.

A regisztrált 118 baleset okai között első helyen emelhető ki a gyorshajtás (54 eset), másodikként az elsőbbségi jog meg nem adása (20 eset), harmadikként pedig a kanyarodás szabályainak megsértése (12 eset).

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a halálos balesetek és a sérülések száma csökkenjen, és az úton lévők biztonságban elérhessék úti céljukat.

- B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában