Helyi közélet

2012.04.17. 19:41

Egyetemek: pólusokba tömörülnek

Miskolc, Budapest - A tervek szerint felsőoktatási pólusokat hoznának létre az országban.

Miskolc, Budapest - A tervek szerint felsőoktatási pólusokat hoznának létre az országban.

Tizenkét felsőoktatási képzési és kutatási fejlesztési pólus kialakításáról szól az az MTI birtokába került javaslat, amely szerint a jövőben kismértékben tovább csökkennének a felvételi keretszámok, és 2013-tól be kellene vezetni a képzés, a fejlesztés és a kiválóság céljait támogató hárompilléres finanszírozást. A javaslat szerint kialakítanának egy nyugat-magyarországi, egy dél-dunántúli, egy észak-alföldi, egy dél-alföldi pólust, több közép-magyarországi pólust, valamint egy észak-magyarországi központot. Ez utóbbihoz tartozna a Miskolci Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola.

A napokban kiszivárgott hírek viszont már arról szólnak, hogy a fővárosban 4, vidéken pedig 6 vagy 4 felsőoktatási intézmény maradna önálló. A Debreceni Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet, a Nyugat-magyarországi Egyetemet megtartanák, de egyelőre nem tudni, mit terveznek a Miskolci Egyetemmel és a győri Széchenyi Egyetemmel, írja az egyik hírportál.


Miskolc, Eger, Budapest - A Miskolci Egyetem rektora szerint az intézménynek a jövőben fejlődnie kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában