Helyi közélet

2012.04.06. 08:26

„Nőhetnek” a megyei cégek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jó néhány vállalkozás már létszámbővítést tervez.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jó néhány vállalkozás már létszámbővítést tervez.

Három hónapon belül 2194 fős, míg egy év távlatában 973 fős létszámbővülést prognosztizált a negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérésben szereplő 1144 megyénkbeli gazdálkodó szervezet. A válaszadóknál alkalmazottak létszáma 2011. december 31-én 51 396 fő volt, ebből közfoglalkoztatási állományban 1898 főt foglalkoztattak.

A mérés negyedévében becsült 4,3 százalékhoz képest az éves létszámmozgás szolidabb (1,9 százalékos) bővítést mutat, melyben szerepe lehet annak is, hogy a közfoglalkoztatásban érintettek nehezen tudják megbecsülni az ilyen jellegű programok egy év múlva várható létszámkihatását. A legnagyobb bővülést a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat; a feldolgozóipar; valamint a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területéről jelezték.

Kedvező, hogy a kistérségek többségében rövid és hosszú távon is a létszám szinten tartásáról, illetve várható növekedéséről tájékoztattak a cégvezetők. A legkedvezőbb adatokat a Gönc, Tokaj, Ózd, Edelény és Miskolc körzetében működő nagyobb vállalkozások szolgáltatták – derül ki Lórántné Orosz Edit, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatójának tájékoztatójából.

A felmérés célja

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés elsődleges célja a megszólított gazdasági szervezetek és a munkaügyi központ, illetve a területileg illetékes kirendeltségek közötti munkakapcsolat erősítése, a cégek várható munkaerő-keresletére történő gyors reagálás, valamint a várható létszámcsökkentések révén érintett dolgozók mielőbbi munkába helyezésének előkészítése. Másodlagos célja a munkaerő-piaci folyamatok iránt érdeklődő pályaválasztók, munkavállalók, foglalkoztatók és beruházók tájékoztatása, illetőleg a döntési folyamatok segítése.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában