Helyi közélet

2012.04.24. 19:45

„Cukros” változás, júliustól

Borsod-Abaúj-Zemplén - A cukorbetegek gyógyszereinek támogatását ezentúl a terápia eredményessége alapján határozzák majd meg.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A cukorbetegek gyógyszereinek támogatását ezentúl a terápia eredményessége alapján határozzák majd meg.

Július 1-től csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni analóg inzulint, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik „a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket”. Ezzel tulajdonképpen a viszonylag kényelmesebb és korszerűbb analóg kezelésről kell lemondaniuk azoknak, akik nem teljesítik a legalább félévente előírt vizsgálatot, illetve egy éven belül kétszer rossz eredménnyel zárul a vértesztjük, amely több hét átlagát veszi alapul. A tablettákkal karbantartható állapotú cukorbetegek esetében a készítmények jelenlegi teljes támogatása lecsökkenhet 50, de akár 70 százalékra is. Kivételek azonban vannak: a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét. A módosítás biztosítja a betegek szorosabb szakmai kontrollját: az eddigi egyéves időtartamról fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége.

Sajátos szakmai vélemény

- Nekem ezzel kapcsolatban sajátos, de közel sem egyedülálló véleményem van - vetette előre dr. Tarkó Mihály főorvos (Megyei Kórház). - A betegek 95 százalékánál ugyanis a cukorbetegség örökletes, így önhibáján kívüli végzetszerű állapotnak tekinthető, szemben az alkoholizmusra vagy a dohányzásra visszavezethető betegségekkel, ahol a beteg voltaképp az első pillanattól maga tehet a betegségéről. Talán ezekkel kellett volna kezdeni a szigorítást. A másik, több évtizedes tapasztalatomon alapuló véleményem, hogy a cukorbetegek 10 százalékával mentális készségei folytán lehetetlen az együttműködés, és illuzórikus bármiféle célérték elérése. A harmadik, hogy a beteg étrendi oktatása, diétás vezetése nem életszerű, ugyanis az a tehetősebb rétegek anyagi lehetőségeiből indul ki, és egy könnyen szabályozható, fegyelmezhető életvitelt feltételez. Így a széles tömegekben elvárt szintű hatékonysága kétséges. Az életszerű cukorbeteg étrend nem tekinthető lényegesen drágábbnak, de az oktatott diéta akár méregdrága is lehet. A cukor és a cukorral készült ételek kivételével szinte mindent lehet és kell fogyasztani, csak megfelelő arányban és mértékkel. Ez az egészséges étrend alapja, amitől a cukorbeteg étrend semmiben sem különbözik.

Mit értenek alatta?

A cukorbetegek zöme elhízott és arra panaszkodnak, hogy diéta és mozgás mellett sem fogynak, vetettük fel.

- Kíváncsi lennék arra, mit értenek mozgás alatt - válaszolta a főorvos. - Az én bükki barangolásaim alkalmával akár napi egy kiló súlyfeleslegtől is meg lehet szabadulni. Fogyni nehéz, de az már reális elvárás, hogy a testsúly tovább ne növekedjen. És amit kevesen tudnak, már egy kiló fogyásnak is csodás kihatása lehet.

- A cukorbetegség a beteg és a gondozóhálózatra egyaránt nagy kihívást jelent. Az inzulin kiválasztásához ismerni kell az adott ember életvitelét, mozgását, táplálkozási szokásait. Kérdés, hogy erre, illetve a rendeletileg előirányzott sűrűbb kontrollra van-e, lesz-e idő és kellő kapacitás. Valahogy meg kell nevelni az embereket, méghozzá tömeges mértékben, ezt is ilyesfajta lépésnek szánhatta felső vezetés és ha ezt valóban a javító–nevelő szándék motiválta, akkor azt kell mondani, hogy ezt régen meg kellett volna lépni. Egyébként ezeknek az intézkedéseknek a hátterében nem a megszorítás szelleme munkál, hanem a racionalitás dominál, ami egyértelműen szigorú szakmai kívánalom is. Azt mi garantáljuk, hogy egyetlen beteget sem hagyunk magára, érdemi ellátás, illetve gyógyszer és inzulin nélkül - szögezte le dr. Tarkó Mihály.

ÉM-SzK


A cukrosok háborognak

- Fel vagyunk háborodva az új rendelkezésen - jelentette ki a Megyei Kórház Szent Ferenc Telephelyén működő Cukor Klub vezetője, Tóth Pálné, Gabriella. Mint mondta: a magas cukorértéket sok minden befolyásolja a túlsúlyon és a mozgáshiányon túl, például az időjárás-változás, az idegállapot, a stressz, más gyógyszerek. Az ő véleményük az, hogy kevésbé a betegek szorosabb ellenőrzése, mint inkább az olcsóbb megoldás keresése volt a változtatással a kormány szándéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában