Helyi közélet

2012.04.13. 11:28

Dupla pénz a közfoglalkoztatásra

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavalyhoz képest kétszeresére nőtt az értékteremtő közfoglalkoztatásra fordítható összeg.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavalyhoz képest kétszeresére nőtt az értékteremtő közfoglalkoztatásra fordítható összeg.„A közfoglalkoztatásban elvégezhető értékteremtő feladatok köre az év folyamán jelentősen kiszélesedett, s számottevően – mintegy kétszeresére – nőttek a feladatokhoz rendelt források is” – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Demeter Ervin, a megyei kormányhivatal vezetője. Adatot is ismertetett: 7,8 milliárd volt tavaly, az idén pedig 18,6 milliárd lesz. Kiemelte: „Az előző évhez képest változást jelentett az is, hogy megszűnt a rövid idejű, négyórás foglalkoztatás, s idén legalább 6 órában biztosított a munkavégzés, a Start program esetében pedig 8 órában foglalkoztatják a résztvevőket.”

Az idén kiemelt szerep jut a Kistérségi Startmunka mintaprogramnak, melyek keretében – többek között – belvízelvezetésre, mezőgazdasági projektekre, közúthálózat javítására, illegális hulladéklerakók felszámolására van lehetőség. Megtudtuk: megyénk 15 kistérségéből 13 hátrányos helyzetű pályázott. Ennek köszönhetően 291 településen 10786 ember kapcsolódhat be a programba, erre 10,2 milliárd forintot kapnak. A kormányhivatal vezetője hangsúlyozta: a mezőgazdasági jellegű projektek sajátossága, hogy a résztvevők képzésben is részesülnek.

Már elosztották

Beszélt az Országos Közfoglalkoztatási Programokról is, amely megyénkben 4694 embert érint, erre 5,4 milliárd forint jutott helyi szinten. A hagyományos közfoglalkoztatás keretében további 6000 közmunkást foglalkoztatnak, erre 2,2 milliárd áll rendelkezésre.

Demeter Ervin a szociális földprogramról is beszélt: a tavaly ősszel elkezdett munkába 36 település vesz részt, ehhez 2,3 milliárd forint támogatást nyújtanak a munkaügyi központok kirendeltségei.

A kormányhivatal vezetőjét arról is kérdeztük, mi a helyzet a miskolci kistérség Start munkaprogramos pályázatával. Mint arról lapunk beszámolt, a társulás tagjai a Belügyminisztérium egyedi elbírálásában bíznak, mivel nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, ugyanis nem tartoznak hátrányos helyzetű kistérséghez. Demeter Ervin válasza: ez nem hozzájuk, hanem a Belügyminisztériumhoz tartozik. De azt hozzátette: az országos szinten meghatározott 132 milliárd forintot már elosztották a pályázók közt.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában