Helyi közélet

2012.04.04. 17:13

Cégek és diplomások: egymásra vadásztak

Miskolc - A fiatal informatikusok és mérnökök előnyben voltak az állásbörzén.

Miskolc - A fiatal informatikusok és mérnökök előnyben voltak az állásbörzén.

A cégek a legképzettebb fiatal diplomásokat keresték, a frissen végzett hallgatók pedig a legjobb munkahelyekre vadásztak a Miskolci Egyetemen, a szerdán megtartott állásbörzén. Összesen 55 cég jött el a rendezvényre, közöttük az IND Group, melynek standjánál sok ifjú informatikus töltött ki a jelentkezési lapot. A vállalat HR igazgatójától, Rátóczi Viktortól megtudtuk, elsősorban mobilalkalmazás-fejlesztéssel ás egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkoznak. Érdekességképp megjegyezte: hosszú éve állnak jó kapcsolatban az egyetemmel, hiszen a cég alapítói is itt végeztek. Kreatív fejlesztő munkára keresnek folyamatosan fiatalokat, akiket mindig meg is találnak. Ígérni pedig stabil vállalati hátteret és változatos feladatotokat tudnak. A pályakezdők bére bruttó 200-250 ezer forint, amit bónusz és béren kívüli juttatások egészítenek ki. A HR igazgató elmondta azt is, az állásbörzén jelentkezők közük a szakmai és a HR vezetés közösen dönt. A még diplomával nem rendelkező hallgatóknak pedig szakmai gyakorlatot kínálnak, és segítséget a diplomamunka megírásához.

Nem lesz könnyű

Egyre többen érkeznek az állásbörzére, közöttük olyanok is, akik még nem végeztek, de szeretnének jó előre tájékozódni. Uracs Tímea például most jár mesterképzésre pénzügy-számvitel szakon. Már érdeklődött néhány standnál, így tapasztalatai is vannak. Mint mondja, reménykedik, hogy az alapdiplomájával el tud majd helyezkedni, de nem lesz könnyű, teszi hozzá. Sok cég a fővárosban vagy a Dunántúlra keres munkatársakat. Tímea megjegyzi: mindenképpen ismeretség kell ahhoz, hogy valaki jó álláshoz jusson. A munkáltatók mobilitást és teherbírást várnak el a fiataloktól, ő pedig minimum nettó 150 ezer forintot szeretne kapni a munkájáért. Elsősorban Miskolcon dolgozna, de ha az ország más területén lesz lehetősége, akkor hajlandó elköltözni.

Maradna a megyében

Fojtó Ágnes csak másfél éve jár egyetemre, műszaki menedzsernek tanul, de már most felméri, hogy milyen lehetőségei lesznek néhány év múlva. Az állásbörze abba is segít neki, hogy milyen szakirányban folytassa a tanulást. Ágnes legszívesebben a TVK-nál dolgozna mert nem szeretné elhagyni a megyét, és legalább 200 ezer forint nettó fizetésre számít.

– Ez reális igény egy fiatal diplomástól – teszi hozzá, majd megjegyzi: nem csak a pályakezdőknek érdemes szétnézni az állásbörzén, hanem a korábban végzetteknek is, hiszen sok munkáltató a gyakorlattal rendelkező munkavállalókat keresi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában