Helyi közélet

2012.03.14. 16:22

Tokajban a fán is szőlő terem

Tokaj - A matuzsálemi korú tőke terméséből bort különlegességként szeretnék árusítani.

Tokaj - A matuzsálemi korú tőke terméséből bort különlegességként szeretnék árusítani.

Tokaj központjában található az a – szakemberek szerint legalább száz éves – szőlőtőke, amely különös módon nem maradt meg a kertben, hanem az utca felé növekedett és az indái egy közeli fára kúsztak fel. Bihari Zoltán, a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója elhatározta, hogy a különleges szőlőtőkét visszaterelik eredeti helyére.

A tőkecsoda

– Az egész város a csodájára járt a turistákkal együtt ennek a tőkének, hiszen az indák a fa tetejéig felérnek és nyár végén úgy tűnik, Tokajban a fa is szőlőt terem – mondja Bihari Zoltán. – Ennek a tőkének a korát csak becsülni tudjuk. Az biztos, hogy a fioxéravész után ültették és legalább száz éves kort már megért. Amiatt nehéz megbecsülni a szőlőtőkék korát, mert a szerkezete miatt az évgyűrűk összemosódnak. Mindenesetre elég vitális ez a tőke, hiszen a mai napig növekszik és elég bő termést ad. A valószínűleg hárslevelűt most „visszatessékeljük” eredeti helyére.

Első lépésben az öt méter magas fára felkúszott, legalább húsz méter hosszú indarendszert úgy vágták le a fáról, hogy lehetőleg a termő ágak sértetlenek maradjanak. Ezt követően egy támrendszert építettek a kertben és arra kötözték rá a hajtásokat.

Különleges bor

– Szeretnénk az ép rügyekből oltványokat is szerezni és tovább termeszteni – mondja Bihari Zoltán. – Ezen kívül az sem elképzelhetetlen, hogy a tőke terméséből készült bort kis palackokban különlegességként értékesítenénk, de ez egyelőre még a jövő zenéje.

ÉM-BG


Tőkelegek

Bihari Zoltántól megtudtuk, a világ legöregebb szőlőjének tartott szőlőtőke a szlovéniai Mariborban található. A kora minimum 350 év, amire az adta a bizonyítékot, hogy már egy 1600-as évek második felében készült festmény is megörökítette ezt a tőkét, a pontos korát azonban nem tudják. Pécsett található egy 450 éves korúra becsült szőlőtőke is, de a hivatalos Guinness-rekordernek a mariborit ismerik el. 

A világ leghosszabb termő tőkéje Londonban található. A pontos hosszát amiatt nem lehet megállapítani, mert a tarcali kutatóintézet igazgatója szerint minden indáját beleszámolják a szőlőtermesztésükről nem annyira híres, ezért emiatt a különlegesség miatt annál büszkébb angolok. Az albioniak annyira féltik ezt a szőlőtőkét, hogy a védelmére még egy külön üvegházat is építettek a gyümölcs köré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában