Helyi közélet

2012.03.01. 11:45

Tájidegen és beteg, balesetveszélyes fák

Miskolc - Szerdán az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány is helyet kapott az Avasi Munkacsoportban. Ennek kapcsán faggattuk Hudák Katalint, a intézet munkatársát.

Miskolc - Szerdán az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány is helyet kapott az Avasi Munkacsoportban. Ennek kapcsán faggattuk Hudák Katalint, a intézet munkatársát.

- Mi magunk is bejártuk a területet, és azokat a fákat, amelyeket kijelöltek a város szakemberei, azt gondolom, hogy okkal, tisztességesen tették. - jelentette ki érdeklődésünkre Hudák Katalin, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány kertészmérnök, mérnök-tanár szakembere, aki 1998-tól az ÖK munkatársa. - Ezek egyrészt tájidegen fák - akác, bálvány, és többféle juhar - voltak, amelyek gyorsan szaporodnak. Bejárásunkkor volt olyan növény, amely majdnem vízszintesen, balesetveszélyes módon állt a partoldalon. Másrészt voltak rossz egészségi állapotú, csonkolt, száraz fák is, amelyek kivágása ugyancsak indokolt.

A háború alatt vágták

A Nagyavassal párhuzamosan már korábban emlegetett, úgynevezett ligetes megjelenés kapcsán az ÖI szakembere kérdésünkre elmondta, hogy nevezett területen eredetileg erdő lehetett, amit irtottak az idők folyamán, ráadásul a 40-es, 50-es évekre hivatkozni (többen ezt az időintervallumot jelölték meg a Nagyavas ideális "formája" kapcsán) álláspontja szerint azért nem igazán szerencsés, mert a II. világháború alatt és után a miskolciak bizonyosan végeztek fakivágást és ritkították a területet.

Szerinte az lenne jó, ha az erdős rész megmaradhatna az északi oldalon, mert nem is lenne ésszerű az Avas "letisztítása".

- Nem, mert a növényzet stabilizálja a hegyoldal talajának felső rétegét, és csökkenti a csapadék okozta eróziót is. - tette hozzá Hudák Katalin.

ÉM-JLI


Miskolc - Az Avasi Munkacsoport eddigi tevékenységét összefoglaló sajtótájékoztatót tartottak szerdán Miskolcon. Az esemény után Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere nyilatkozott az Észak-Magyarországnak.

Miskolc - A Nagyavason, a Rácz soron három "woodoo fa" is várja sorsa beteljesülését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában