Helyi közélet

2012.03.13. 16:05

Mindkét tábor az utcán lesz

Budapest - Komolyabb incidens nem várható az elemző szerint, de erődemonstráció igen.

Budapest - Komolyabb incidens nem várható az elemző szerint, de erődemonstráció igen.

Mi a „tétje” az idei március 15-ei ünnepnek, várható-e valamilyen incidens? – kérdeztük Gyömöre Mátétól, a Magyar Progresszív Intézet elemzőjétől.

Mint fogalmazott, az idei március 15-ei ünnepség egyben lehetőség is az ellenzék számára, hogy erőt demonstráljon. Hosszú idő után először fordul ugyanis elő, hogy a kormány támogatói, és a kormánnyal elégedetlenek egy időben lesznek az utcán. Ezzel pedig összehasonlíthatóvá válik a két oldal mozgósító képessége is. Mindez azért is fontos, mert a nemzeti ünnepen számos rendezvény várható, melyből az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport, valamint a Békemenet megmozdulása kiemelkedik, amivel nagyobb médiavisszhang is jár. Ebből az következik, hogy mindkét esemény szervezői magukat akarják erősebbnek, nagyobbnak láttatni. Ez egyáltalán nem mellékes a jövőbeni hasonló rendezvényekre nézve, jelezte az elemző, majd kifejtette: egyelőre semmi sem utal arra, hogy komolyabb botrány támad a nemzeti ünnepen, azonban kétségtelen tény, hogy a két tábor egymástól nem túl távol demonstrál majd. Ugyanakkor egy időben is, így maximum csak kisebb incidensekre lehet számítani a Békemenetre és Orbán Viktor ünnepi beszédére, valamint a civil tüntetésre érkezők között.

Szinte kötelező

Gyömöre Máté kifejtette: március 15-e és október 23-a a magyar történelemben olyan események voltak, amikor az ország lakosság fellázadt az éppen regnáló hatalom ellen, ezért az ellenzék számára külön szimbolikus jelentéssel bírnak. Emiatt egy „magára valamit is adó ellenzéki pártnak” már-már kötelező ezeken a napokon külön megemlékezésben a kormány kritizálásával foglalkoznia, amire a korábban már említett szimbolikus jelentés miatt igen széles eszköztárral rendelkeznek.

Forradalmi retorika

A március 15-én előtérbe kerülő témákkal kapcsolatban az elemző rámutatott: ezen az ünnepen a forradalmi, háborús retorika lehet a meghatározó. Orbán Viktor beszédeiben eleve előszeretettel nyúl ehhez az eszközhöz, így várhatóan ez alól a nemzeti ünnep sem lesz kivétel. Mivel március 15-én az ország egy külső hatalom, a Habsburgok ellen lázadt fel, ezért várható, hogy az Európai Unió éles bírálata, kvázi helytartóként való aposztrofálása is napirendre kerül a kormányfő beszédében. Az ellenzék pedig vélhetően a hatalom elleni „lázadás” szimbolikáját hangsúlyozza majd, tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában