Helyi közélet

2012.03.13. 11:06

"Hol sírjaink domborulnak..."

Miskolc - Öt miskolci sírkertben nyugszanak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc miskolci hősei.

Miskolc - Öt miskolci sírkertben nyugszanak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc miskolci hősei.

A legtöbb 48-as emlékre az Avasi Református Temetőben lelhetünk, hiszen Palóczy László országgyűlési képviselő és a Szemere család síremléke is egyaránt itt található. Ugyanakkor felkereshetjük az Avason Poóts (vagy Pócs) András honvéd, Kun Miklós nemzetőr hadnagy, Szinay István honvéd, Butykay József tüzér főhadnagy sírját csakúgy, mint Horváth Lajos országgyűlési képviselőjét. Azonban annak ellenére sem könnyű a forradalom miskolci hőseinek síremlékeire rátalálnunk, hogy a bejárat(ok)nál térkép jelöli a sírhelyeket.

A vasgyári sírkertben Menner Adolf honvédorvos, a Deszkatemetőben pedig három Szűcs; Szűcs Sámuel nemzetőr, Szűcs Lajos honvédtiszt, és Szűcs Miklós nemzetőr nyugszik. A Mindszenti temetőben Soós Károly és Zathrocz Dániel honvédok mellett Goih József honvéd százados sírkövénél is leróhatjuk kegyeletünket. A csak előzetes bejelentkezés után látogatható Avasi zsidótemetőben Kaczander József és Flam Ignácz alussza örök álmát.

Összességében kijelenthető, hogy annak ellenére nincsenek megfelelően karban tartva, ápolva 48 miskolci hőseinek síremlékei, hogy Miskolc 2009-ben védetté nyilvánította a 48-as sírokat is. Az viszont örömteli, hogy a Honismereti Egyesület miskolci csoportja évek óta lajstromba veszi és lehetőség szerint takarítja a síremlékek környékét.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában