Helyi közélet

2012.03.26. 11:46

„Miért kell fizetni a megyei kórházban a behajtáskor?”

Miskolc - A krónikus ellátásokra bejáró betegek kérhetik kezelő orvosuktól az ingyenes behajtási engedélyeket.

Miskolc - A krónikus ellátásokra bejáró betegek kérhetik kezelő orvosuktól az ingyenes behajtási engedélyeket.Korábban is foglalkozott lapunk a kérdéssel és levelező fórumunkon az Észak Agorán ismét szóba került, hogy miért kell parkolójegyet venni a megyei kórházban a gyermek ügyeletre menet illetve, ha kötözésre visznek beteget. A kérdésekre Dr. Nagy Gábor orvosigazgató válaszolt. A Megyei Kórház belső úthálózatát a Megyei Kórháznak saját magának kell rendbe tennie és karbantartania - kezdte az orvosigazgató. Ez jelenti a takarítást, a kátyúk megszüntetését, téli időszakban a hó eltakarítását, az utak síktalanítását, időszakonként az új aszfalt-szőnyeg terítését, mint erre 2 évvel ezelőtt több tíz millió forintért sort is kerítettünk. Az említett munkálatokra külön pénzforrást senkitől sem kapunk, költségeit a Kórháznak kell évente kigazdálkodnia, többek között a behajtási bevételekből. Megjegyzem, hogy saját dolgozóink is fizetnek a gépkocsival történő behajtásokért, az általuk megvásárolt éves matricával (szélvédőre ragasztott engedély), melyet a kedves levélírók bármikor le is ellenőrizhetnek, de mindezt megteszi nap, mint nap a portaszolgálat is. Tudomásom szerint, valamennyi magyarországi kórházban kérnek behajtási díjat, az előzőekben részletezett okok miatt, eltérő tarifa-rendszerrel és technikákkal - fejtette ki az orvosigazgató.

Máshol is kell fizetni

Elrugaszkodva azonban a kórházaktól, a parkolásért ma már szinte minden intézetbe történő behajtáskor fizetni kell, de így van ez még a közterületek jelentős részénél is. Nem titok, hogy a belépti díj nemcsak bevételi forrást jelenthet egy-egy intézménynek, hanem a ma már mindenhol oly szűkös parkolási lehetőségeken, gondokon is segít, hiszen megfontolásra sarkallja a személygépkocsival közlekedőket. A legnagyobb káosz abból adódna, ha minden autót ellenszolgáltatás nélkül beengednénk, hiszen annyi parkolóval nem rendelkezünk, s ebben az esetben is joggal ragadhatnának többen tollat azért, hogy miért engedünk be több autót annál, mint amennyit parkoltatni tudunk. Évekkel ezelőtt, az ambulanciák bejárataitól szorították ki a mentőautókat a személygépkocsik. Ugye ennek megismétlődését senki sem kívánná?! - hívta fel a figyelmet.

Ingyenes engedély

A konkrét felvetésekre válaszolva Dr. Nagy Gábor elmondta: A gyermek ügyeletnek a Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központjában történő elhelyezése nem anyagi érdekeltség miatt lett betelepítve, hanem szigorúan szakmai okok alapján. A házi gyermekorvosi ügyeletnek – szükség esetén – azonnal rendelkezésére állhat a Gyermekegészségügyi Központ teljes diagnosztikai és terápiás háttere a legmagasabb ellátási szinten. A közelségből adódó ellátási időfaktor sokszor életeket menthet. Úgy vélem, ez további magyarázkodást nem igényel. A krónikus ellátásokra bejáró betegek kérhetik kezelő orvosuktól a kezelések időtartamára szóló, ingyenes behajtási engedélyeket, melyeket egyébként sokan igénybe is vesznek nap, mint nap, például a daganatos betegek kemoterápiájára, rehabilitációs kezelésekre, sebkötözésekre és így tovább valamint a bent fekvő krónikus betegek látogatására is van ingyenesen igényelhető behajtási lehetőség. A „Csillagpont Kórház” szigorúan európai uniós beruházásból épül, melynek költségvetését, pénzügyi elszámolását, építkezésének menetét, műszaki megfelelőségét folyamatosan ellenőrzik, s az eredeti tervekhez nem lehet sem hozzátenni, sem elvenni, mint ahogy az emeletek száma, a telepítendő műszerek technikai kvalitása sem a portaszolgálat bevételétől függ, még ha ezen építkezések „a kerítésünkön belül is vannak….”

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában