Helyi közélet

2012.03.21. 15:20

A világhálót szabályozná Miskolc?

Miskolc - A Miskolc név elektronikusan is engedélyköteles lenne.

Miskolc - A Miskolc név elektronikusan is engedélyköteles lenne.

A város nevének és jelképeinek használatát szabályozná az, a város honlapján is olvasható rendelettervezet, amelyet csütörtökön tárgyal majd a testület. Erre vonatkozó rendelet már létezik, de az nem a domain nevekre vonatkozik. Az csupán azt írja elő, hogy például rendezvények, szervezetek nevében csak akkor szerepelhet a Miskolc szó, ha azt előzetesen engedélyeztették a hivatalban. A mostani javaslat azonban az elektronikus használatot vonná engedélyeztetés alá. Azaz, ha domain névben szerepel a Miskolc, arra Miskolcon engedélyt kell kérni. Miskolcon...

Az Internet Szolgáltatók Tanácsának elküldtük a rendelettervezetet véleményeztetésre. A válasz, amelyet dr. Mayer Erikától, a tanács jogászától kaptunk, így kezdődött: „Amennyiben ez nem egy vicc, akkor a következőkre tudjuk felhívni a figyelmet: egy önkormányzati rendelet területi hatálya a helyi önkormányzat közigazgatási területére terjed ki. Míg a személyi hatály a helyi önkormányzat közigazgatási területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre. Így domain név esetén meglehetősen érdekes az önkormányzati rendeletben engedélyhez kötni annak használatát. Ezek szerint ugyanis a miskolci székhelyű cégnek, vagy a miskolci lakosnak tilos, míg a Miskolcon kívüli címmel rendelkezőknek szabad lesz a „miskolc” megnevezés domain névben történő használata, külön engedély nélkül. Ez utóbbiakra ugyanis az önkormányzat nem alkothat kötelező érvényű szabályt. Piaci hátrányt tehát csak a miskolci cégek szenvednének.”

Törvényességi aggály

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sajátos az is, hogy a név engedély nélküli használata szabálysértési eljárást vonna maga után. „Hiszen maga az indoklás is tartalmazza, hogy csak kirívóan közösségellenes magatartást minősíthet szabálysértéssé önkormányzati rendelet. Önmagában a domain névben történő városnév használat gyaníthatóan nem lehet ilyen és ez törvényességi aggályt is felvet” – vélekedett a jogász.

Hangsúlyozta: a testületnek figyelembe kellene vennie, hogy a tervezett rendelet feltehetően nem állná ki a törvényesség próbáját, de mindenképpen öngól, hiszen pont a miskolciak életét nehezítené.

Amennyiben a testület mégis elfogadja, akkor esetleg (például az országgyűlési képviselőn keresztül) az Alkotmánybírósághoz (AB) lehet fordulni vagy, egy megbírságolt domain-használó végigviheti az egész eljárást és vagy neki adnak igazat, vagy a jogerős bírósági ítélettel szemben alkotmányjogi panaszt terjeszthet elő, vagy az eljáró bíró kezdeményezi az AB eljárását – sorolta dr. Mayer Erika.

A jogász által felvetett problémákkal megkerestük az önkormányzatot is, ahol Dobos Tímea szóvivő a következő választ adta: „Ez egy előterjesztés, amin a szakemberek még dolgoznak, és egyáltalán nem biztos, hogy így kerül a közgyűlés elé. A témára térjünk vissza közgyűlés után.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában