Helyi közélet

2012.03.29. 17:06

A teljes kisemmizés árnyékában

Kistokaj - A mai napig nem tudni, milyen bevételek maradnak a jövőben az önkormányzatoknál.

Kistokaj - A mai napig nem tudni, milyen bevételek maradnak a jövőben az önkormányzatoknál.

Az új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről tartott konzultációt csütörtökön Kistokajban a megye polgármesterei számára Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Az esemény előtt sajtótájékoztató keretében jelezte: a szövetség értetlenül áll az Országgyűlés Esztergom önkormányzatát drasztikus elvonással érintő döntése előtt. Az elvonás ugyanis nincs összhangban a Tállai András önkormányzati államtitkár által többször hangsúlyozott feladat-finanszírozási tervekkel. Mindemellett előre vetíti az önkormányzatok jövőbeni teljes kisemmizésének árnyékát, fogalmazott az elnök, majd hozzátette: Beigazolódni látszik, hogy az önkormányzati feladatok államosításának költségeit a településeknek kell majd viselniük. A MÖSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a mai napig nem tisztázott, mely feladatok kerülnek át a 2013-tól felálló járási hivatalokhoz. De nem ismert az sem, hogy milyen bevételek maradnak jövő évtől az önkormányzatoknál.

Késés, kapkodás

Az elnök hangsúlyozta: nem ismertek az iskolák 2013-as államosításának keretei sem. A döntések késése, előkészítetlensége, az érdemi párbeszéd hiánya és a kapkodás már eddig is számos súlyos hibát eredményezett, és egyre nagyobb bizonytalanságot jelent a feladatellátásban az egyre jobban kiszolgáltatott helyzetben lévő szakemberek számára.

– A Magyar Önkormányzatok Szövetsége felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi párbeszédet és folyamatos konzultációt az önkormányzatokkal, és mielőbb intézkedjen a feladatok államosításának megfelelő előkészítéséről – fogalmazott Gémesi György, úgy folytatva –, a szövetség felhívja a kormány figyelmét arra, hogy az önkormányzatok bizonytalanságban tartása ellehetetleníti az eddig is erején felül teljesítő települések biztonságos szolgáltatásait.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában