Helyi közélet

2012.03.05. 12:42

A rügyek 20 százaléka károsodott az idei fagyban

Tokaj-Hegyalja - A kutatók megítélése szerint nem olyan mértékű a fagyhatás, ami a metszési technikán való változtatást indokolná.

Tokaj-Hegyalja - A kutatók megítélése szerint nem olyan mértékű a fagyhatás, ami a metszési technikán való változtatást indokolná.

Átlagban a rügyek 20 százaléka károsodott az idei kemény fagyban Tokaj-Hegyalján, állapították meg a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kutatói rügyvizsgálatuk során. Ebbe az átlagba belefér, mondta az Észak-Magyarországnak Bihari Zoltán igazgató, hogy egyes dűlőkben egyáltalán nem tapasztaltak fagykárt, míg a legsúlyosabb esetben a 30 százalékot is elérte. A legjobb a helyzet a több éves fás részekben, ott egyáltalán nem tapasztaltak fagykárokat, úgyhogy ott a jövő évi termést nem befolyásolta a februári nagy hideg. A kutatók megítélése szerint Tokaj-Hegyalját nem érte olyan mértékű fagyhatás, ami a metszési technikán való változtatást indokolná.

Szélsőséges tél

Az idei télre a szélsőségessége miatt fogunk emlékezni, hangsúlyozta Bihari Zoltán. Az elején átlag felettien meleg volt, sokan aggódtak, hogy a kártevők veszteségek nélkül fogják túlélni a telet, komoly feladat elé állítva a növényvédősöket. Ám jött a kemény február, amikor sokan azért fohászkodtak, hogy ne fokozódjon a lehűlés, nehogy megismétlődjön az 1986-87-es fagykár: akkoriban Tokaj-Hegyalján mínusz 20-29°C-ot is mértek, és fajtára és dűlőre való tekintet nélkül 90-100 százalékos volt a károsodott rügyek mennyisége.

– Az időjárás végül megkegyelmezett. Abban már csak bizhatunk, hogy a március hónap nem tartogat számunkra különösebb meglepetéseket – fogalmazott az igazgató. Bár hozzáfűzi, az ország más vidékeiről jelentettek komoly fagykárokat. Ezért is végzett felmérést kutatóintézetük a Hegyalján, és született a fenti eredmény.

ÉM-HM

 A vizsgálatról

A vizsgálat során több mint 1300 rügyet vizsgáltak meg mikroszkóp alatt. Hegyalja déli területeiről, 27 dűlőből, dűlőalrészletből gyűjtöttek be mintákat, ami mintavételi helyenként 10 darab vesszőt jelent. Minden vesszőnél az 5. rügyemeletig vizsgálták a rügyek állapotát. A begyűjtött minták között a 44 százalékban furmint, 30 százalékban hárslevelű, 11százalékban sárgamuskotály, 11százalékban zéta, 4százalékban kövérszőlő volt. A rügyek állapotát azok átvágásával mérték fel. Az egy dűlőből származó 50-50 rügy eredményeit átlagolták. Vizsgálták a telet túlélt atkák számát is, eszerint erős tavaszi atkafertőzés nem várható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában