Helyi közélet

2012.03.12. 18:22

A negyvennyolc között: Urbán Tibor

Miskolc - Tavaly választották a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává, most székfoglaló kiállítása nyílt.

Miskolc - Tavaly választották a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává, most székfoglaló kiállítása nyílt.

A Magyar Tudományos Akadémia az 1949-ben kizárt területek, az irodalom és a művészetek jeles képviselői számára 1992-ben megalapította a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát (SZIMA), amely az MTA társult intézménye, de külön alapszabállyal rendelkező, önálló szervezet. (Nem keverendő össze az ugyanezen évben alakult tudományos fórummal, a Magyar Művészeti Akadémiával.) 2000 júniusában - mintegy úttörőként - megalakult a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportja, amelynek eddig nem lettek követői.

Jelölés, megválasztás, tagság

Az új tagokat a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai jelölik és választják titkos szavazással. Az alapszabály szerint a hetvenévesnél fiatalabb hazai rendes tagok száma egyszerre nem lehet több negyvennyolcnál. Az új tagok - a Magyar Tudományos Akadémia újonnan megválasztott rendes, levelező és tiszteleti tagjaihoz hasonlóan - egy éven belül székfoglaló előadást, székfoglaló kiállítást vagy székfoglaló hangversenyt tartanak.

Március 12-én délután Urbán Tibor képzőművész akadémiai székfoglaló kiállítása nyílt az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság Székházába (Miskolc, Erzsébet tér 3.). Az eseményt baráti beszélgetés követte, amelyet összekötöttek a Múzsák Kertje Baráti Kör alakuló közgyűlésével.

ÉM-SzK


Öröm és megtiszteltetés

- Váratlanul ért tavaly az értesítés, hogy az MTA Széptudományi Alosztályának tagjává választottak. Meglepett, nem is gondoltam rá. Elsősorban nagy megtiszteltetés számomra. Örömmel készültem a székfoglaló kiállításra. A válogatást meghatározta a kicsi kiállítóterem, amely nagyobb „ölelésre” nem adott lehetőséget, inkább csak ízelítő a munkásságomból, képekben - mondta lapunknak Urbán Tibor. Bwevallotta, pontosan még nem is tájékozódott afelől, milyen kötelezettségekkel jár a tagság, de hogy felelősséggel látja majd el, azt bizton ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában