Helyi közélet

2012.04.01. 00:06

A nanoezüst az új víztisztító - Interjú Dr. Balla Lászlóval, a COMTRANS Kft. Igazgatójával

Miskolc - Nanoezüstöt használnak baktériummentesítésre az új víztisztítási technológiában.

Miskolc - Nanoezüstöt használnak baktériummentesítésre az új víztisztítási technológiában.

Új nanotechnológia alapú ivóvíz és szennyvíz baktériummentesítési technológiát dolgozott ki a COMTRANS Kft. a Miskolci Egyetemmel és a MIVÍZ Miskolci Vízműv Kft.-vel együttműködésben, uniós projekt keretében. Az új technológiáról Dr. Balla Lászlót, a COMTRANS Kft. Igazgatóját kérdeztük.

Mennyire számít ez a technológia újdonságnak?

Balla László: Teljesen újnak számít, ugyanis az ivóvizek és szennyvizek esetében nanoezüstöt baktériummentesítésre tudomásom szerint még sehol nem alkalmaztak. Nincs ilyen technológia, nagy víztisztítócégek sem alkalmazzák. Más víztisztító technológiák természetesen léteznek, de ez még nem ismert.

Hogyan működik a nanotechnológia alapú baktériummentesítés?

Balla László: A technológia alapja nagyon egyszerű. Mindenki tudja, már az ókorban is köztudott volt, hogy az ezüst megöli a baktériumokat. Ezért például a vizet ezüst edényekben tárolták, így tudták sokáig meginni. Ennek egy olyan továbbfejlesztését oldottuk meg, hogy az ezüstből nanoezüstöt készítünk, szintén saját technológiával, ezáltal az ezüst felülete sokszorozódik, tehát ha a víz ezzel a felülettel érintkezik, akkor sokkal hatékonyabban öli meg a baktériumokat. Ezt azonban fel kell vinni egy hordozó közegre, ugyanis a vízben sem maradhat tovább az ezüst. Hiszen a túlzott mértékű ezüst káros a szervezetre.

Kik vettek részt a kutatásban?

Balla László: A kutatást a cégünk, valamint a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete végezte. A pályázatot is együttműködésben nyújtottuk be. Az egyetemet a közelsége, és a több éves kiváló kapcsolatunk miatt választottuk partnernek. Ezenkívül a szoftverfejlesztésben és a technológiafejlesztésben részt vettek más alvállalkozók is. A mi cégünk szoftverfejlesztő cég, tehát a részünk a kutatásban az volt, hogy kifejlesztettünk egy olyan háromdimenziós tervező szoftvert, amivel ezeket a technológiákat tervezni, méretezni lehet.

Milyen lehetőség lesz arra, hogy a technológia széles körben elterjedjen?

Balla László: A projekt keretében arra volt vállalásunk, hogy egy prototípust kellett kidolgoznunk. Ezt meg is tettük, de továbbjutottunk, ugyanis a prototípust egy fél üzemi prototípussá fejlesztettük, és ennek a gyakorlati tesztelése már meg is kezdődött a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. tapolcai telephelyén. Néhány évvel ezelőtt itt történt, hogy baktérium került az ivóvízbe, ami tömeges fertőzést okozott a városban. A szirmai szennyvíztelepen is készítettünk egy kísérleti berendezést, ahol folyamatosan vizsgáljuk, hogy az milyen hatékonyan öli meg a valóságban is a baktériumokat.

A jövőben lesz lehetőség arra, hogy ez a technológia elterjedjen országszerte vagy akár külföldön is?

Balla László: Nekünk létérdekünk, mint cégnek, hogy ennek az értékesítését elősegítsük, hiszen az uniós támogatás nem volt 100 százalékos mértékű. Tulajdonképpen verseny lesz a jövőben, hiszen más technológiák is léteznek. Mi az állítjuk, hogy a miénk környezetkímélőbb, mint a már létezők, és olcsóbb az üzemeltetése is.

Mennyivel lesz gazdaságosabb ez a technológia, mint a hagyományos?

Balla László: Ennek pontos számszerűségét még nem tudjuk. A következő hónapok üzemi méréseinek alapján tudunk pontos kalkulációt készíteni. Ez alapján derül ki, hogy az új módszer milyen hatással öli meg a baktériumokat üzemi körülmények között. Akkor tudjuk csak meghatározni, hogy mennyi egy ilyen berendezésnek a költsége, és hogyan tudjuk a meglévő rendszerekbe integrálni.

Mikorra várható, hogy széles körben elterjed a technológia?

Balla László: Mi próbáljuk a technológiát minél hamarabb bevezetni, de ez egyrészt pénzügyi kérdés. Viszont úgy gondolom, hogy az minden embernek a létérdeke, hogy tiszta vizet igyon, és hogy a szennyvíztelepről kikerülő víz ne tartalmazzon baktériumokat, ezáltal ne szennyezze a közeli folyókat. Ennek érdekében minden közműcéget meg fogunk keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában