Helyi közélet

2012.02.02. 18:51

Viszik, ami fém, és ami mozdítható a miskolci Üveggyár környékén

Miskolc - „Havonta 1-2 lakásfeltörés biztos van, de a fémtárgyak lopása mindennapos.”

Miskolc - „Havonta 1-2 lakásfeltörés biztos van, de a fémtárgyak lopása mindennapos.”

Ezt panaszolta egyik olvasónk, Galambos Gábor, aki a miskolci Üveggyár környékén lakik. 2008-óta él ott, és azóta gyakoribbak ezek az esetek, amióta a közelben lévő két bevásárlóáruház megépült. Ő ezt azzal indokolta, hogy az áruházak miatt megbontott területen könnyebb átjutni azoknak, akiknek nem kellene. Egészen pontosan a tolvajoknak, akik a házakba is betörnek, Gáboréknak ezzel közel 1 millió forintos kárt okoztak a közelmúltban. De az szinte mindennapos, hogy az udvarról fémtárgyak tűnnek el, vagy éppen a kerítés egy darabja, de az aknafedő iránt is nagy a kereslet – tudtuk meg. Szerinte ez azért van, mert a közelükben működik egy vasakat átvevő telephely, így a tolvajok a könnyebb utat választva a közelből viszik oda az eladni valót.

Más lakó is megerősítette, hogy a betörések, lopások miatt nincs nyugalmuk. Egyikük, aki nem akarta, hogy a nevét leírjuk, azt mondta: a közelmúltban az önkormányzatnál volt egy fórum ezzel kapcsolatban, ahol a vastelep tulajdonosa is jelen volt, de előrelépés nem történt az ügyben. Az önkormányzatnál azonban nem tudtak ilyenről, legalábbis Dobos Tímea városházi szóvivő a következőt mondta: „Nem volt ilyen fórumunk. Információink szerint a környéken nem kiemelkedő a betörések száma, de ezt a rendőrség erősítheti meg.”

A rendőrség nem tudja

És meg is erősítette, mégpedig Nagy Sándor, a Miskolci Rendőrkapitányság szóvivője: „A hozzánk érkezett bejelentések nem tükrözik ezt a problémát, sokkal inkább azt mutatják, csak elvétve fordul elő betörés.” Hogy miért ez a statisztika, arra azt mondta: lehet, hogy a kisebb lopásokat be sem jelentik.

A vasteleppel kapcsolatban is kérdeztünk: kinek a feladata ezek ellenőrzése? Válaszában elmondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) kell ellenőriznie, de bűncselekmény esetén a rendőr is jogosult intézkedni.

Galambos Gábor arra is panaszkodott, hogy a környékükön kevés a járőr, ez is oka lehet a gyakori lopásoknak. A szóvivő válasza erre az volt: „A terület a vasgyári rendőrőrshöz tartozik, az adott létszám mellett próbálnak visszatérően ellenőrizni.”

A NAV-nál is érdeklődtünk, ott Varga Zoltán, a NAV Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőrség Főigazgatóságának sajtóreferense kérdésünkre csak annyit mondott: a vastelepeket folyamatosan ellenőrzik, az említetett is, és nem találtak semmi illegálisat.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában