Helyi közélet

2012.02.28. 09:23

Távhőár: majd a miniszter...

Miskolc - Hogyan érheti el az önkormányzat, hogy az energetikai beruházások csökkentsék a távhődíjat?

Miskolc - Hogyan érheti el az önkormányzat, hogy az energetikai beruházások csökkentsék a távhődíjat?A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy tavaly áprilistól a távhőszolgáltatás díjtételeinek meghatározása a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladata, azaz hatósági áras lett. Ezt a legutóbbi, miskolci testületi ülésen is szentesítették: a távhődíj rendeletből kikerült az a rész, amely korábban az önkormányzat feladatkörébe sorolta a díjmegállapítást. Az ellenzék már az ülésen is bírálta ezt, azzal indokolva, hogy a városnak nem lesz lehetősége – az energetikai beruhásáok megvalósulása után – a díjmódosításra, csökkentésre. Csupán javaslatot tehet majd a Magyar Energetikai Hivatal felé, ahol eldöntik, támogatják, vagy sem. Tehát a miniszter jóindulatára számíthatunk. Ezt erősítette meg az is, amit dr. Kriza Ákos polgármester mondott a testületi ülésen: „Persze engedélyhez kötött a csökkentés, de nem hiszem, hogy a kormány, ha kérjük, akkor ne támogatná ezt a javaslatot.”

Mikor csökken?

De hogy működik majd ez a gyakorlatban? „A távhődíját a miniszter állapítja meg, úgy, hogy előtte minden év augusztus 31-ig a Magyar Energia Hivatal megküldi az árváltozásra vonatkozó javaslatát. A hivatal pedig minden távhőtermelőtől és távhőszolgáltatótól, így a MIHŐ Kft-től is bekéri az ármegállapításhoz szükséges adatokat. A MIHŐ Kft. ezt már úgy teheti meg, hogy az időközben megvalósult energetikai beruházások (Bogáncs utcai, a Hejőcsaba területét ellátó biogáz-hasznosító és a dél-kiliáni biomassza fűtőmű) költségcsökkentő hatását figyelembe véve adja meg a szükséges adatokat" - válaszolta Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette: így biztosított a távhődíjak megfelelő szinten tartása, hiszen az egyes városokban a távhő ártámogatást a távhőtermelői hőárakkal és a távhőszolgáltatási díjtételekkel összhangban állapítják meg.

Mikorra várható, hogy olcsóbb lesz a távhődíj? Pásztor Imre szerint „az árcsökkenés bekövetkezésének” időpontja a Nemzeti és Fejlesztési Miniszter kompetenciája.

Mivel ez Miskolcon 32 ezer lakást érint, így azt is megkérdeztük, milyen mértékű csökkenés várható. „A Nemzeti és Fejlesztési Miniszter által rendeletben megállapított távhőtermelői, távhőszolgáltatói díjak és a távhőszolgáltatók részére biztosított távhő ártámogatás egymással összhangban van, ezek számítási módszere jelenleg nem ismert” - mondta a kommunikációs igazgató.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában