Helyi közélet

2012.02.14. 10:21

Nem árulhat majd akárki cigarettát?

A sarki trafikok bezárhatnak, amennyiben elfogadják a fideszes törvényjavaslatot.

A sarki trafikok bezárhatnak, amennyiben elfogadják a fideszes törvényjavaslatot.Erős lenne ez a dupla szigorítás – vélekedett a várható törvénymódosításról Pethő Tamás, a Collins Bár üzemeltetője. Egy fideszes törvényjavaslat ugyanis a dohánytermékek kiskereskedelmét módosítaná, aszerint, hogy a trafikokban, kocsmákban, illetve a benzinkútakon nem lehetne dohányt árulni. A javaslatban az is szerepel, hogy a dohányárusítás állami monopólium legyen, és jövőre, szigorú szabályok szerint működő dohányboltokban árusíthatnák csak a cigarettát. 2000 lakosonként egy bolt kapna engedélyt dohányárusításra. A javaslat tárgyalását a jövő hétre halasztották. De van olyan trafikos, aki szerint igaz, hogy most nem döntöttek erről a képviselők, de attól tart, egyszercsak hirtelen, két hét alatt bevezetik. Erre a két éve működő, alig 4 négyzetméteres trafikja is rámehet. A hogyan továbbról pedig elképzelése sincs. Mindezt Szikora László, a szerkesztőségünk közelében lévő kis trafik üzemeltetője mondta el lapunknak. Ő jelenleg csak dohányárut forgalmaz, de a hírek alapján elképzelhetőnek tartja, hogy be kell zárnia az üzletét. Azt is elmondta: ezek a szigorítások a leszokást nem segítik, sokkal inkább mellékutakra terelik az üzletet, azaz a feketekereskedelemnek kedveznek ezzel.

Nem jön, aki nem gyújthat rá

Pethő Tamás sem örülne a törvénymódosításnak, és – hangsúlyozta – nem a bevételkiesés miatt. Mint magyarázta: a dohánytermékeken 10-12 százalék hasznuk van, ez nem jelent jelentős bevételt, de egyfajta plusz szolgáltatás a vendégek felé. A dupla szigorítást pedig arra értette, hogy a közelmúltban lépett életbe a dohányzást tiltó törvény, már amiatt is van olyan társaság, amely emiatt elpártolt a Collinsból – mondta. Igaz – folytatta – a dohányzás tiltásával kapcsolatban sok a pozitív visszajelzés, de a negatív talán azért kevés, mert, aki nem gyújthat rá, az nem jön hozzánk.

A dohánytermékek kiskereskedelmét módosító törvényjavaslat várható változását azonban szigorúbbnak ítéli, mint a dohányzási tilalmat. Szerinte manapság meg kell becsülni azokat, akik szolgáltatásra költenek pénzt, így az ő kényelmük igenis fontos.

Más szemszögből is megvilágította a törvényjavaslatot: „A vendéglátós beruházások nagy részét a dohányárúsító cégek marketing szerződés keretében támogatták. Ha ez kiesik, az az üzleteknek nagy elvonást jelent majd.”

ÉM-NSZR


A javaslat a nem rászokást segítheti

Ennyi szigorítással valóban elérhető, a dohányzásról való leszokás? Miklós Dienes Lídia klinikai szakpszichológust kérdeztük erről, aki szerint a dohányzás egyfajta függőség, ezért a dohányost nehéz meggyőzni, hogy ez ártalmas az egészségére. Azaz – folytatta – a függőségben élőt észérvekkel nem lehet lebeszélni a függősége tárgyáról. „Aki megrögzött dohányos, az inkább nem eszik, de megveszi, és bárhova elmegy a cigarettáért” – vélekedett.

A várható szigorítás, azaz, hogy nincs mindig kéznél a cigaretta, nem tudom megvenni azonnal, sokkal inkább a nem rászokást segíti, azaz a prevenciót.


Aki akar, hozzájut a cigihez

A dohányosok pedig bosszankodnak, úgy gondolják, őket ne korlátozza senki, ha majd nem akarnak, nem gyújtanak rá. Legalábbis ezt vallja Kovács Nikolett, aki maga is tudja, hogy nem egészséges a cigaretta, de egyelőre nem tud lemondani róla. Szerinte neki joga van, hogy bárhol megvásárolhassa a cigarettát, ha akarja. Mi lesz, ha nem lesz erre módja? „Majd megveszem egyszerre nagyobb tételben, vagy pult alól...” – válaszolta.

Tóthné Kaposi Katalin nem dohányzik, ezért ő örül az eddigi szigorításoknak is. De azt ő sem tartja jó ötletnek, hogy ne lehessen bárhol cigit kapni. Szerinte, aki akar, az úgyis hozzájut a dohányáruhoz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában