Helyi közélet

2012.02.23. 16:58

Megelőzni és nem kriminalizálni kell a drogfogyasztást

Miskolc - „Show-műsorral” ragadta meg a gyerekek figyelmét a drogprevenciós előadás házigazdája.

Miskolc - „Show-műsorral” ragadta meg a gyerekek figyelmét a drogprevenciós előadás házigazdája.

Kis mértékben, de emelkedett a kábítószer-használók száma Miskolcon, tudtuk meg Juhászné Czeglédi Tündétől, a miskolci drogambulancia vezetőjétől, akivel a miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) által szervezett drogprevenciós előadás előtt váltott néhány szót munkatársunk. Kiderült, a kábítószerlistán szereplő anyagok használatában lényeges változás nincs a tavalyihoz képest, újdonság viszont, hogy a fiatalok főleg az úgynevezett designer-drogokat és a legális, féllegális anyagokat fogyasztják.

Miskolc önkormányzatát Majkutné Csermely Lujza bűnmegelőzési referens képviselte. Mint elmondta a kábítószer-használat visszaszorításában nagy szerepe van az olyan drogpreveniós előadásoknak, mint amilyet a Művészetek Házában húsz iskola több mint négyszáz felső tagozatos és középiskolás diákja előtt tartottak csütörtökön délelőtt.

A bűnmegelőzési referenst arról is kérdeztük, mi a szakma véleménye a büntető törvénykönyv várható szigorításával kapcsolatban, amire azt válaszolta, hogy a közelmúltban egy KEF-ek számára rendezett találkozón többekkel beszéltek erről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szerhasználatot a magasabb büntetési tételek nem fogják visszaszorítani, de több olyan fiatal pályáját törheti ketté a túlzott kriminalizálás, akik sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy valójában bűncselekményt követnek el.

Poénok és sokkoló képek

A KEF egy tavaly kiírt pályázaton nyert forrásokat prevenciós programjára, aminek első multimédiás előadását dr. Klobusiztky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára tartotta meg csütörtökön. A „Vigyázz magadra!” címet viselő előadás több volt szikár ismeretközlésnél, amire a gyerekek talán oda se figyeltek volna. Klobusiztky György show-t rendezett nekik, amiben játékmacskák éppúgy szerephez jutottak mint távirányítású mentőautók, vagy a diszkózene, de az előadó főleg a humorával és a közvetlen stílusával nyerte meg őket. A tréfásan induló előadás első fél óráját végignevették a fiatalok, aztán fotók jelentek meg a kivetítőn kiflibe hajtott, esetleg elégett autókról, amikben diszkóbalesetek áldozatai lelték halálukat, mert a sofőr nem csak ész nélkül hajtott, de előtte ivott és amfetamint is fogyasztott. Az előadásmód továbbra is könnyed volt, de a sokkoló képek és a tények már megtették a hatásukat. És ha már a meta szóba jött, lehetett beszélni a többi drogról – mindről, a legálisaktól kezdve az illegálisakig –, és azok hatásairól, használatuk egészségügyi és büntetőjogi kockázatairól. A remekül felépített „show-műsor” két órán át tartott, de valószínűleg többet ért tízszer ennyi száraz, unalmas lelkizésnél.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában