Helyi közélet

2012.02.29. 08:10

Még keresik az egyetemi forrásokat

Miskolc - A csökkenő állami támogatás miatt a Miskolci Egyetemen is keresik a zavartalan működés forrásait.

Miskolc - A csökkenő állami támogatás miatt a Miskolci Egyetemen is keresik a zavartalan működés forrásait.

A Miskolci Egyetem vezetői még keresik azokat a bevételi forrásokat és takarékossági lehetőségeket, melyekkel pótolni lehet a csökkenő állami támogatást. Mint arról korábban írtunk, az intézmény 2010-hez képest 1,5 milliárd forinttal kevesebb állami támogatáshoz jut ebben az évben, melyet elsősorban saját bevételekkel lehet pótolni. Patkó Gyula rektor lapunknak elmondta: az egyetem és a karok vezetőivel mindennap egyeztetnek és tárgyalnak, de végleges tervvel március végére készülnek el. Bevételeiket pályázati pénzekkel, kutatási megbízások teljesítésével, tanfolyamok szervezésével és helyiségek bérbe adásával lehet növelni, de mindezek mellett szigorú takarékossági intézkedéseket kell majd bevezetni az egyetemen, tette hozzá a rektor.

Hallgatói befizetésekből

Azt, hogy pontosan milyen területeken kell takarékoskodni, azt egyelőre nem árulta el, annyit azonban elmondott, hogy a hallgatók által fizetett költségtérítésből is jelentős összegre számíthat a felsőoktatási intézmény. Tavaly ez közel 2 milliárd forint volt, mely az egyetem büdzséjébe került.

Az intézménynek egyébként az elmúlt tanévben 1453 alapképzésben, 38 osztatlan jogász, 246 felsőfokú szakképzésben és 629 mesterképzésben részt vevő államilag finanszírozott keretszáma volt, az idén pedig az állami ösztöndíjas keretszám 1100 az alapképzésben, 100 a felsőoktatási szakképzésben és 805 a mesterképzésben, a részösztöndíjas keretszám az alapképzésben 700.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában