Helyi közélet

2012.02.29. 16:54

Baljós árnyak a köznevelési törvény körül

Miskolc - Tíz-tizenötezer pedagógus elbocsátásától tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Miskolc - Tíz-tizenötezer pedagógus elbocsátásától tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Iskola-összevonások, pedagógus-elbocsátások és a pedagógusok terheinek jelentős növekedése várható az új köznevelési törvény elfogadása után, jelentette ki Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke azon az oktatási fórumon, melyet Miskolcon szerveztek a Földes Ferenc Gimnáziumban szerdán. Hangsúlyozta: az iskolák állami fenntartásba vétele nagyobb települések esetében nem indokolt, és mivel az állam továbbra is csak a fejkvóta 40 százalékát biztosítja majd, magában hordja az iskolabezárás és a pedagógus-elbocsátás veszélyét.

Kétséges a béremelés

Az elnök meglátása szerint a kötelező óraszám megemelése és a tankötelezettség korhatárának lecsökkentése is a pedagógusok elbocsátását vonja majd maga után, az viszont kétséges, hogy a 2013-tól beígért jelentős bérnövekedést az állam meg tudja valósítani. A PDSZ számítása szerint országos szinten 10-15 ezer pedagógusállás szűnhet meg a következő években.

Az egyetemi keretszámok csökkentését elfogadhatatlannak nevezte Mendrey László. Hangsúlyozta: nagyon sok fiatal kerülhet olyan helyzetbe, hogy mire diplomát szerez, 6-8 milliós adósságot halmaz föl a Diákhitel felvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában