Helyi közélet

2012.02.10. 11:48

Aki akar dolgozni, valóban tud?

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Aki ma Magyarországon dolgozni akar, annak segítünk!” – ezt mondta Tállai András államtitkár.

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Aki ma Magyarországon dolgozni akar, annak segítünk!” – ezt mondta Tállai András államtitkár.

Ezzel fogadta a Miskolcról induló Éhségmenetet Mezőkövesden az államtitkár. Azokat az embereket, akik Miskolcról indultak hétfőn, gyalog Budapestre, azért, hogy felhívják a figyelmet a térség elmaradott helyzetére, a növekvő munkanélküliségre, kilátástalan helyzetükre. De Mezőkövesden kaptak is munkát, pár órán keresztül lapátolhattak a havat. De aki tartósabb munkaviszonyra vágyik, valóban dolgozhat, kaphat munkát megyénkben? – ennek próbáltunk utánajárni.

Sokan akarnak dolgozni, nem a segélyt várják – mondta lapunknak Kiss Péter, Ináncs polgármestere, az Encsi Kistérség közfoglalkoztatási gesztora. – De lehetőség kevés van, főleg, hogy a térségben az önkormányzatok a legnagyobb foglalkoztatók. Adatokat is mondott: Ináncson 520 az aktív keresőképes ember, de ebből 210 munkanélküli, közfoglalkoztatásban – jelenleg – pedig 10 embert tudnak dogloztatni. Más munkalehetőség van? „Ebben a térségben minimális” – válaszolta.

Elmondta azt is, hogy a vidékiek talán Miskolcon találhatnának állást, de ott meg nem kell a vidéki – fogalmazott. Azt is elmagyarázta, miért: mert nem fizetik nekik az útiköltséget, másképp pedig nem éri meg bejárni dolgozni.

Túléló pozíció

Mint közfoglalkoztatási gesztor arról is beszélt, hogy a kistérséghez 36 település tartozik, és nekik több mint 300 közmunkás foglalkoztatására van most lehetőségük a Start munkaprogram keretében. Március 1-től azonban ez 500 emberrel emelkedhet.

Elegendő ez az arány? „Ötször ennyi is kevés volna” – mondta. Hozzátette: a munkanélküliek felét tudják csak foglalkoztatni.

Kiemelte azonban a Start programot, amelynek egy része februárban elindult. Ennek keretében, Ináncson, 10 embert foglalkoztatnak. Ők tésztát készítenek az iskola konyhájának, ahol 300-400 személyre főznek. Az emberek így dolgoznak, a konyha pedig spórol.

Azt is elmondta: a normál közfoglalkoztatás keretében hat hónapra csak 4 embert tud foglalkoztatni, így nem nyílik arra lehetőség, hogy a fennamaradó munkanélkülieket, be tudják hozni a foglalkoztatásba, és megkapják a jogosultságot a segélyhez - magyarázta.

„A cégek számára 2012 nem a létszámbővítés éve lesz, hanem a túlélésé” – mondta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, amikor a témával kapcsolatban kérdeztük. A megye, a térség gazdasági helyzete az országos átlagnál is rosszabb, ezért a vállalatok túlélési pozícióban vannak, próbálják a meglévő piacot, a meglévő munkaerővel megtartani – fogalmazott.

De azt is elmondta, vannak olyan szakmák, amelyek keresettek: példaként említette a gép-, fémipari munkásokat, hegesztőket, szerszámkészítőket. De az építőipar pangása ellenére ezen a területen is keresik a jó szakembereket, ácsokat, állványozókat, asztalosokat – sorolta. Összefoglalva, a minőségi szakmunkásokra van igény – hangsúlyozta. Kilépve a szakmunkás körből, a mérnökök iránti kereslet kiemelkedő – tudtuk meg. Sőt, ezen a területen inkább hiány van – tette hozzá.

ÉM-NSZR


Minden második alapfokú végzettségű

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaügyi kirendeltségek 2011-ben havonta átlagosan 11 ezer álláshelyre tudtak állásközvetítést végezni, ez a szám év elején, a téli szezonra jellemző alacsonyabb munkakereslet miatt kevesebb, a tavasz hónapoktól ennél több volt. A munkaügyi kirendeltségen bejelentett munkaerőigények azonban nem fedik le a teljes munkakínálatot, s ezek között jellemzően nagyobb a támogatási igénnyel társuló állások részesedése is. 2011-ben összesen 67,6 ezer munkaerőigényt jelentettek be a kirendeltségeken, ami harmadával volt több, mint 2010-ben, s döntő részük támogatással jött létre – mondta lapunknak Kelemen Éva, a megyei munkaügyi központ elemzője. 

„A munkaerő-piaci kereslet szokásos téli csökkenését ez évben jelentősen mérsékelte az, hogy az elmúlt évhez képest jóval kisebb mértékű létszámcsökkenés volt a közfoglalkoztatás területén. Erre az időszakra, a települések téli közellátásának biztosításához (utak, közterületek tisztítása, szociális jellegű feladatok ellátása) mintegy 3,6 ezer ember közfoglalkoztatását szervezhették meg az önkormányzatok. Emellett megyeszerte voltak olyan közfoglalkoztatási programok, melyek bár tavaly indultak, végrehatásuk átnyúlt ez évre is, így például 10 kistérségben zajlik a helyiek által tervezett szociális földmunkaprogram megvalósítása, melyek révén 328 ember kapott munkát” – tudtuk meg.

Az elmúlt év első felében a megyében nyilvántartott álláskeresők száma 4-5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi létszámot, az év második felében egyre nagyobb ütemben az előző évi szint alá süllyedt – ismertetett adatokat az elemző. – Év végén a megyei kirendeltségek 66,1 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami már 3,6 százalékkal elmaradt a 2010. decemberitől.

Az, hogy ki mennyi idő alatt tud elhelyezkedni a megyében vagy akár megyén kívül, sok tényezőtől függ hangsúlyozta az elemző. Ezek között elsőként kell említeni - a működő munkahelyek és a munkát keresők számán túl - az iskolai végzettség, a szakképzettség szerepét, mely egyre inkább felértékelődik megyénk munkaerőpiacán is. Sajnos megyénkben nagyon sok az olyan álláskereső (decemberben minden második), aki csak alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, így számukra egyelőre zárva vannak ezek a lehetőségek, jórészt csak a közfoglalkoztatásra számíthatnak – tudtuk meg. Ezért igen fontosak azok az uniós és közfoglalkoztatási programok, melyek elsősorban ennek a rétegnek kínálnak képzési lehetőséget – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában