Helyi közélet

2012.02.27. 17:53

A rezsifizetés okozza a legnagyobb gondot

Kazincbarcika - Riadalmat okozott az ÉMÁSZ levele, de a kisfiú élete egy percig sem forgott veszélyben.

Kazincbarcika - Riadalmat okozott az ÉMÁSZ levele, de a kisfiú élete egy percig sem forgott veszélyben.

Alaposan megrémült a két gyermekét egyedül nevelő Szilágyi Ildikó, amikor a múlt hét végén megkapta az áramszolgáltató felszólító levelét. Azzal tisztában volt, hogy díjhátraléka gyűlt össze, de megijedt attól a lehetőségtől, hogy emiatt az ÉMÁSZ esetleg megszüntetheti a lakásában az áramszolgáltatást. Mivel Ildikó kisebbik gyermeke, a hétéves Tamást évek óta lélegeztető gép tatja életben, neki egy rövid áramszünet is végzetes lehet.

A kisfiú egyéves volt, amikor gerincvelői izomsorvadást, Werdnig-Hoffmann szindrómát diagnosztizálták nála az orvosok, mesélte, amikor meglátogattuk. Akkor megpróbáltak segítséget kérni, de a beteg gyerek mellett szórólapozni sem tudtak, ezért igyekeztek maguk boldogulni. Ildikó Tamás után havonta 34,5 ezer forint ápolási díjat, a két gyermeke után havi 40 ezer forint családi pótlékot kap, ebből kell kijönnie egy beteg hétéves és egy 19 éves középiskolás gyerekkel, mert még rövid időre se hagyhatja magára kisfiát. Otthon végezhető vagy internetes munkát vállalna, de azt is csak akkor, ha nem kell miatta kilépnie a lakásból.

– A legnagyobb gondot a rezsifizetés okozza – mondta Ildikó. – Elváltként nem egyszerű egy beteg gyerekkel, és vannak más tartozásaink is – tette hozzá, majd odalépett kisfiához, és felszippantotta orra, szája környékéről a felesleges váladékot. – Éjszaka is felébredek rá, ha egy kicsit másképpen szedi a levegőt. Évek alatt kialakult már a rutin – mondta.

Nem is tudtak róluk

Ildikó most sem kért volna segítséget, ám amikor Tamással benn voltak a kórházban, egy ápolónő meghallotta, mennyiből él a család, és hogy a villanyszámla kiegyenlítésére sincs pénzük, ezért riadóztatja a sajtóban dolgozó ismerősét. Hétfőn már egymás kezébe adták a kilincset a segíteni szándékozók Tamás betegágyánál: járt a családnál Klimon István, Barcika alpolgármestere a helyi kórház ápolási igazgatójával, hogy felmérje, milyen segítségre is van szüksége a családnak, akikről eddig nem is tudott a város. Göndör Judit, a barcikai városháza szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy „testületi szinten” is foglalkoznak a család problémájával, de hogy milyen konkrét segítségre számíthatnak, az csak a keddi testületi ülés után derül ki. Megjelentek Ildikónál a Máltai Szeretetszolgálattól is, ők egy doboz tartós élelmiszert vittek.

És ami talán a legfontosabb: felhívták Ildikót az ÉMÁSZ-tól, hogy megnyugtassák, fokozottan védendő fogyasztónak számít, így – miután életmentő gépek üzemelnek áramról – a szolgáltatást semmiképpen nem szüntetik meg a lakásában.

Dr. Boros Norbert, az ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója az eset kapcsán munkatársunknak elmondta, a rendszerükben évek óta fokozottan védendő fogyasztóként tartják nyilván a családot, akik most a díjhátralékról egy teljesen szokványos formalevelet kaptak, amiben valóban szerepelnek a nem késedelmes fizetés szankciói. Az áramszolgáltatás megszüntetésétől tehát nem kell tartaniuk, bár az áramszámlákat előbb-utóbb ki kell egyenlíteni.


Akik segíteni tudnak vagy akarnak, azok a GYEK 56100048-11047980 vagy Bondár Tomika 11773346-00644947 számlaszámra fizethetik be felajánlásaikat.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában