Helyi közélet

2012.01.02. 18:13

Van, aki aki inkább nyugtát ad

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már használatban van a magasabb áfa-kulcs, de az üzleteknek még nem volt idejük átállni rá.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már használatban van a magasabb áfa-kulcs, de az üzleteknek még nem volt idejük átállni rá.

Január elsejével két százalékkal emelkedett az eddig 25 percentes általános forgalmi adó, ám a boltokban még csak elvétve találkozni ennek hatásaival. Mivel a szilveszteri hétvége nem biztosított kellő időt az átállásra – hiszen a december 31-e délután bezárt üzletekben elsején munkaszüneti nap volt, másodika pedig hétfő, amikor elvileg már használni kellene a magasabb áfát.

Mint megtudtuk, a nagyobb üzleteben folyamatosan zajlik az árucikkek átárazása, amit több boltban már szilveszter napján, záróra után megkezdtek a dolgozók, a kisebb boltok tulajdonosai azonban tanácstalanok: van, aki úgy tudja, február végéig van ideje a pénztárgép átállítására, mások pedig addig, míg a gépeik nem ismerik az új áfakulcsot, inkább nem is használnak pénztárgépet, ehelyett inkább nyugtát adnak.

Az új árak alkalmazását az is nehezíti, hogy az áremelkedés élelmiszercsoportonként eltérő mértékű. A kenyér, pékárú, tej-tejtermék és a cukrászati termékek 18 százalékos általános forgalmi adója nem változott, míg az egészségre károsnak ítélt termékek esetében megjelent pluszként a chips-adó, ami például a csokoládékat újabb öt százalékkal drágítja.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában