Helyi közélet

2012.01.03. 13:59

Új rendszerben működik a katasztrófavédelem

Miskolc - Már nem a háborús veszélyektől, hanem a természeti és ipari katasztrófáktól kell védeni a lakosságot.

Miskolc - Már nem a háborús veszélyektől, hanem a természeti és ipari katasztrófáktól kell védeni a lakosságot.

„A parancsnokságot átveszem!”, jelentette be Lipták Attila tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója annak a kedden délelőtt megtartott ünnepélyes állománygyűlések a végén, amelyet abból az alkalomól hívtak össze, hogy az eddigi hivatásos önkormányzati tűzoltóságok a katasztrófavédelmi törvény értelmében állami kézbe kerültek. Hasonló állománygyűléseket tartottak kedden a megye valamennyi volt önkormányzati tűzoltóságán.

Lipták Attila elmondta a Miskolci Hivatásos Tűzoltóság állományának: az új alaptörvény és a sarkalatos törvények megalkotása tette lehetővé egy egységes katasztrófavédelmi rendszer kiépítését, ami szakít a hidegháború korszakából eredő korábbi hagyományokkal, és a lakosságot nem elsősorban háborús csapások ellen, hanem természeti és ipari katasztrófáktól igyekszik megvédeni. Lipták Attila idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki az országos állománygyűlésen azt mondta, Magyarországon a katasztrófavédelem sikertörténet, megfelelően működik, példát mutat más rendszereknek, ugyanakkor az elmúlt évek árvizei, a vörösiszap-katasztrófa megmutatta, hogy egységes állami irányítás alatt rugalmasabban tud működni.

A katasztrófavédelmi törvény hatására lehetőség nyílik egy egységes iparbiztonsági hatóság felállítására is, mondta el Lipták Attila. Fel kell kutatni azokat a cégeket, amelyek tevékenységükkel veszélyeztetik a lakosságot, ezek szakhatósági felügyeletét is ellátják majd. A szabályok betartatásához hathatós kényszerítő eszközt, a katasztrófavédelmi bírságot is megkapták – ennek mértéke alkalmanként 300 ezer és 3 millió forint között lesz, és ismételten kivethető, tízmillió forintig összevonható. Az iparbiztonsági hatáskör nem csak a veszélyes anyagot előállítókra, tárolókra, de légi, szárazföldi vagy vízi úton szállítókra is kiterjed.

Főfelügyelők és őrsök

A katasztrófavédelem megyei rendszerében is számos változás lépett életbe, három megyei főfelügyelőség jön létre; a megyei tűzoltó főfelügyelő Szunyog Zoltán tűzoltó őrnagy, a polgári védelmi főfelügyelő Tóth Dezső alezredes, az iparbiztonsági főfelügyelő Bartovics Attila alezredes lesz. A megyében négy katasztrófavédelmi kirendeltség kezdi meg működését, Miskolcon, Encsen, Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán. A miskolci kirendeltség vezetését a korábbi barcikai tűzoltóparancsnok, Nagy István alezredes látja el. Egy önálló gazdasági igazgatási szervezetet is felállítanak, ezt Tóbis Gábor ezredes irányítja.

A megyében a nyolc korábbi önkormányzati tűzoltóság mellé a jövőben tűzoltó őrsöket is létrehoznak majd. Mint Lipták Attila munkatársunk kérdésére elmondta, erre azért van szükség, mert a megyében 49 olyan település van, amelyen a tűzoltóság elérése 25 percen, 141 pedig 20 percen túli elérésű, vagyis a befutott riasztástól számítva a kívánatosnál hosszabb időnek kell eltelnie, míg a segítség megérkezhet. A tervezett nyolc katasztrófavédelmi őrssel az elérési időt 25 – később 20 – perc alá lehet szorítani. Egy őrshöz egy tűzoltóautó és négy tűzoltó tartozik majd, ezek szükség esetén gyorsan be tudnak majd avatkozni. Az őrsök felállításához az önkormányzatoktól is várnak segítséget, esetleg a már működő önkéntes tűzoltóságokat is bevonnák, fedezetül a nagyobb cégek által fizetendő katasztrófavédelmi hozzájárulás szolgál majd.

A korábbi állomány valamennyi tagjának jut feladat a jövőben is, bár Lipták Attila nem tartotta kizártnak, hogy egyes tisztek új beosztásuk miatt más szolgálati helyre kerülnek.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában